subs.sab.bz - Информация
Здравейте ( Вход | Регистрация )
subs.sab.bz - Информация
Sep 3 2013, 08:39 AM
Коментар
|
|
|
-= Новак =- ![]() Качени субтитри Група: Потребител Коментари: 3 Регистриран: 16-May 13 Град: Бургас Потребител No.: 133 910 Статус: Офлайн |
Оцветяване на субтитри във файл .srt Отваряме файла с Notepad и записваме от двете страни на субтитъра следното: <b><font color="#FF0000">СУБТИТЪР</font></b> – червен <b><font color="#0000FF">СУБТИТЪР</font></b> – син <b><font color="#00FF00">СУБТИТЪР</font></b> – зелен <b><font color="#FF0080">СУБТИТЪР</font></b> – розов Комбинациите за даден цвят,(FF0000, 0000FF, 00FF00 и т. н.) взимаме като влезем в Subtitle Workshop, отваряме файл със субтитри, подчертаваме някой субтитър, кликваме с десен бутон на мишката и от контексното меню избираме "ЗАДАЙ ЦВЯТ" .Субтитъра се оцветява в определен цвят, а ние си записваме съответната комбинация. След това чрез Notepad изпълняваме по-горното. Това е всичко. |
|
|
|
|
|
|
![]() |
Sep 3 2013, 09:06 AM
Коментар
|
|
![]() -= Ветеран =- ![]() Качени субтитри Група: Ментори Коментари: 148 Регистриран: 30-July 08 Град: Киото Потребител No.: 74 560 Статус: Офлайн Моят блог |
Благодаря, но бих се въздържал от всякакви шаренийки. |
|
------------------------------------ Гугъл преводач... форевър!
|
|
|
|
|
Sep 3 2013, 10:40 AM
Коментар
|
|
![]() Stargate Team® Качени субтитри Група: Администратори Коментари: 2 044 Регистриран: 23-December 06 Град: София Потребител No.: 66 Статус: Офлайн |
Принципно не е желателно субтитрите да се оцветяват. Едни субтитри са доби, ако остават "незабележими" за зрителя. Ако по някакъв начин го напрягат, значи преводачът не си е свършил добре работата, защото вниманието на зрителя ще е раздвоено между филма и субтитрите. Представете си каква физиономия ще има, ако субтитрите почнат да сменят цветовете си... Разбира се, има сцени, в които субтитрите няма да се четат хубаво - например ако се появят върху чаршаф, или върху лекарска престилка, но пък всички плеъри имат опция "контур" и "сякна" на субтитрите, така че пак ще "изпъкнат" върху белия фон отзад. |
|
------------------------------------ ![]() Чаша вода, дадена навреме, човек от бесилото може да спаси. - Народна мъдрост! |
|
|
|
|
Sep 3 2013, 02:20 PM
Коментар
|
|
|
-= Ветеран =- ![]() Качени субтитри Група: Ментори Коментари: 554 Регистриран: 8-October 07 Потребител No.: 46 141 Статус: Офлайн Моят блог |
Това е и моят съвет - просто не оцветявайте субтитрите. Не е проява на артистичност, нито пък е приятно за гледане, да не говорим, че някои плейъри вместо да оцветят буквите, изписват кодовете на цвета като част от репликата. Т.е. вместо "СУБТИТЪР" на екрана излиза "<b><font color="#FF0000">СУБТИТЪР</font></b>", което е бая дразнещо. Като цяло дръжте визуалната част на субтитрите на възможно най-просто ниво. Не ви трябват цветове, наклонените букви рядко са необходимост, а разни символи от рода на диези, звездички и така нататък в много случаи пречат повече, отколкото помагат. Още нещо - поне при мен "BS Player" има гнусния навик да яде началния и крайния знак на всяка наклонена реплика. Подозирам, че не съм само аз така, затова когато все пак реша да итализирам някой субтитър, го ограждам с интервали. "Subtitle Workshop" отчита това като грешка, изписва "Unnecessary spaces", но ако не го направя, субтитърът не ми се визуализира добре после.
|
|
------------------------------------ |
|
|
|
|
Sep 3 2013, 03:00 PM
Коментар
|
|
|
-= Новак =- ![]() Качени субтитри Група: Потребител Коментари: 3 Регистриран: 16-May 13 Град: Бургас Потребител No.: 133 910 Статус: Офлайн |
Колеги, не ме разбирайте буквално. Далеч съм от мисълта да започна да оцветявам който и да е субтитър произволно. Тази възможност бих използвал единствено за да вкарам тематична нотка при изписването на заглавието на филма и на участващите герои ако е необходимо. В повечето филми както сте забелязали още с цвета на заглавието се задава и жанровото внушение на филма. По отношение на гледането на компютърен плеър няма никакви проблеми ако се използва VLC или KMPlayer. При гледане на домашен мултиплеър, какъвто използвам също нямам проблем. Оцветения субтитър си излиза с цвета и на останалите субтитри, без обграждащи го символи и букви. Единствено не знам как ще се гледа на DVDPlayer. Разбира се, всеки си има право на мнение по въпроса.
|
|
|
|
|
|
|
Sep 3 2013, 03:53 PM
Коментар
|
|
![]() -= Ветеран =- ![]() Качени субтитри Група: Ментори Коментари: 148 Регистриран: 30-July 08 Град: Киото Потребител No.: 74 560 Статус: Офлайн Моят блог |
Разбира се, и аз ако изобщо оцветя нещо, то ще е заглавието, но все пак едва ли ще го направя. Може би ако е някоя анимация, няма да подразни чак толкова. Не взимай критиките присърце, само казваме, че не бива да се ползва тази функция често и дори изобщо, но е полезно като информация да се знае как точно се прави това.
|
|
------------------------------------ Гугъл преводач... форевър!
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Олекотена версия | Час: 19th February 2026 - 12:51 PM |