subs.sab.bz - Информация
Здравейте ( Вход | Регистрация )
subs.sab.bz - Информация
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() -= Ветеран =- ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: V.I.P. Коментари: 173 Регистриран: 17-September 09 Град: Плевен Потребител No.: 98 918 Статус: Офлайн ![]() |
Направих някои промени, за да опростя нещата: Версия 1.53: 1. В левия панел махнах списъка с непознати думи по реда на срещането им. Може би доста хора се мъчат да коригират текста като кликват върху този списък, без да са наясно, че под него се намира обобщен списък, който всъщност трябва да се ползва. Вече се извежда само чистият обобщен списък, чрез който реално се правят корекциите чрез кликване върху грешките и после върху предложенията за корекция. Чекбоксът "Повтарящи се" вече не е нужен и е махнат. Вероятно има и хора, които изобщо не кликват в левия панел, а просто преглеждат текста в десния, както го правят в Уърд или ОупънОфис, и се мъчат да оправят оцветените думи ръчно. Със сигурност им се завива свят от хилядите розови собствени имена, които ако погледнат вляво, ще видят, че не са повече от 20-30 най-горе в обобщения списък и трябва просто да ги игнорират. 2. Тъй като споменатият горе подробен списък вече не се показва, някой може да се заблуди, че програмата е увиснала, след като отвори голям файл (1MB или повече), защото минават 10-20 секунди, преди да се изведе обобщения списък на грешките. Затова направих малко по-зрелищен брояча под левия панел. Така се вижда, че програмата работи, а не е увиснала. 2. Потенциалните пунктуационни грешки вече не се оцветяват в лилаво или синьо в десния панел, за да не се претрупва текста. Тези грешки се извеждат единствено в левия панел. Оставил съм само оцветяването в бледо оранжево на потенциално липсващите запетаи. 3. Изключването на опцията "Оцветявай" досега не изключваше оцветяването на някои видове грешки (лилавите и сините си стояха). Това е коригирано. Тук ще се отклоня малко и ще припомня, че опциите "Оцветявай" и "Редки думи" оцветяват независимо една от друга, затова ако изключите първата и включите втората (след което натискате "Refresh"), ще видите оцветени само редките думи, без да ви се пречка оцветяването на непознатите. Идеята е, че някои от оцветените редки думи, въпреки че са валидни словоформи, е много вероятно да са грешки на други много по-чести думи. Например в израза "Аз си вървех с маршова стъпка", глаголът "вървех" ще се оцвети, защото е изключително рядка дума (мин.несв.вр. на "вървя", с ударение на първата сричка) и по-съобразителните ще се сетят, че правилната форма е "вървях" ("вървех" е напълно различен по значение глагол). Огромното болшинство от оцветените с тази опция редки думи не са грешки, затова тя е за хора с повече време за губене. Тоест, може и да откриете 1-2 скрити грешки на файл, но може и да не откриете нищо. Трудът си струва само ако текстът наистина е важен. Това е и единственият случай, в който трябва да работите директно с текста в десния панел, тъй като редките думи не се извеждат в списъци в левия панел. Може ли да се добави опция в меню Файл - "Затвори". С нея да се затваря отворения документ без излизане от програмата. Ще обясня и за какво ми трябва. При отворена програма и записан коригиран файл не ми дава да изтрия стария… Не е нужно да има специално меню. Просто съм пропуснал да затворя файла, след като го заредя в програмата. Един ред код. Цитат Забелязах ситуация, при която не работи проверката за неправилно поставено тире. Когато думата е разделена на два реда с тире в края на първия, не отчита тирето като потенциална грешка. Пример: "самолет- изтребител". Цитат Също така към предложенията за поправка на повторена дума "и и" може да се добавят "й и" и "и й". Ok. Този коментар е бил редактиран от ivan4 на Nov 22 2009, 06:29 AM |
|
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() -= Ветеран =- ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: V.I.P. Коментари: 173 Регистриран: 17-September 09 Град: Плевен Потребител No.: 98 918 Статус: Офлайн ![]() |
Версия 1.54 1. Файлът може да се трие веднага след отварянето му. Не е нужно първо да се спира програмата. 2. и и -> и й | й и | и 3. Добавих проверки "опашно тире" и "грешно тире". Второто е за тире, което е слепено за предната или следващата дума и след него, респ. пред него, има интервал, напр. "знам- това", "по- добре", "преси- чам", "кой -то". Ако тирето e неволно останало тире за пренос, програмата предлага съответните предложения за корекция (преси- чам -> пресичам). Също проверява дали разкъсаната част не са частиците "по" или "най", за да предложи правилното предложение на първа позиция (най -хубав -> най-хубав). В изрази от рода на "радио- и телепредаване" тирето не се открива като грешно. Този коментар е бил редактиран от ivan4 на Nov 23 2009, 11:47 PM |
|
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Версия 1.55 1. Във v1.54 съм строшил неволно "опашния интервал". Оправих го. 2. Промених начина на показване на съмнителните думи, написани с главни букви в средата на изречение. Тези думи, които се срещат повече от 3 пъти обикновено не са грешки и затова се извеждат в отделен списък. Това обикновено са прякори, съвпадащи с разпространени думи (напр. "Дългия", "Поразяващата ръка" и пр.) или чужди имена, съвпадащи с български думи (напр. Сам, Боб). Останалите, които са с по-малко от 3 срещания, се извеждат в друг списък под него, за да може проверяващият да се съсредоточи там, където наистина може да има грешки. Опцията вече е включена по подразбиране (FIND_NO_STOP в settings.txt). Този коментар е бил редактиран от ivan4 на Nov 25 2009, 04:37 AM |
|
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() -= Ветеран =- ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: V.I.P. Коментари: 378 Регистриран: 17-July 09 Град: Кюстендил Потребител No.: 96 732 Статус: Офлайн ![]() |
Давам съветче, понеже го забелязах (използвах 1.55) и със 100 000 ми го огради като грешка и ми показа, че трябва да е с 100 000 , замислих се и си помислих, че е със ,но не бях на 100% сигурен и питах в чата и ми казаха, че си е със . Надявам се съм помогнал и това се използва, за да се подобри програмата, защото ми е забавно да я използвам ![]() |
------------------------------------ |
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() -= Новак =- ![]() Качени субтитри Група: Потребител Коментари: 7 Регистриран: 30-January 08 Град: Balchik/Varna Потребител No.: 59 326 Статус: Офлайн ![]() |
ivan4, от този линк не може да се сваля версия 1.55 - Страницата не е намерена...
|
------------------------------------ Цитат( stelapuma) абе не може ли с гугьл преводач да направим буквите |
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() -= Ветеран =- ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: V.I.P. Коментари: 378 Регистриран: 17-July 09 Град: Кюстендил Потребител No.: 96 732 Статус: Офлайн ![]() |
Ако имаш възможност занапред да ги качваш на такива сайтове, че да не са торент сайтове, ако може де, за да не се получават такива неща ![]() |
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Давам съветче, понеже го забелязах (използвах 1.55) и със 100 000 ми го огради като грешка и ми показа, че трябва да е с 100 000 , замислих се и си помислих, че е със ,но не бях на 100% сигурен и питах в чата и ми казаха, че си е със . Надявам се съм помогнал и това се използва, за да се подобри програмата, защото ми е забавно да я използвам ![]() Трябва да е със "със", но го показва грешно, защото не правя проверка за последващо число, което се изговаря със "с". Не е трудно да се оправи. Ако имаш възможност занапред да ги качваш на такива сайтове, че да не са торент сайтове, ако може де, за да не се получават такива неща ![]() Сайтът не е виновен. Просто впоследствие забелязах грешка при един частен случай и сам изтрих торента, за да я оправя. Ето нова версия: Версия v1.56 Този коментар е бил редактиран от ivan4 на Nov 26 2009, 05:42 AM |
|
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
със 100 000 ми го огради като грешка и ми показа, че трябва да е с 100 000 Оправих го. Вече не открива като грешка изрази от рода на "със 17", "със 150", "със 100000" и пр., но открива като грешки "със 20", "със 1000" и пр. Същата проверка се прави и за "с". Добавих и още дузина пунктуационни проверки (две тирета, <точка><тире>, <табулация><интервал> и пр.) Версия 1.57 Този коментар е бил редактиран от ivan4 на Dec 6 2009, 07:40 AM |
|
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() -= Ветеран =- ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: Потребител Коментари: 160 Регистриран: 8-May 07 Град: Варна Потребител No.: 27 843 Статус: Офлайн ![]() |
Може ли да проверява за грешки като "г- н", "д- р" и т. н., както и за "г-н." или "Г-н", когато не е в началото на изречение? Забелязах също, че при първо стартиране фокусът на програмата е върху десния панел. При това положение проверката за грешки прекъсва в края на последната грешка и трябва ръчно да скролираш до първата грешка, откъдето започваш корекциите. Ако преместя фокуса (кликна) върху левия панел, то тогава при проверка на грешките прекъсва в началото на първата грешка, което е и по-логичния вариант. Дано съм успял да го обясня що-годе разбираемо ![]() Този коментар е бил редактиран от peterx на Nov 26 2009, 08:15 PM |
------------------------------------ Perfection is only a goal.
Striving for it is what we are living for. "Love is the emptiness which binds our souls." |
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Версия 1.58 1. Добавих още няколко пунктуационни проверки. 2. В 1.57 съм добавил търсене на двойно тире "--", но съм пропуснал проверка дали то не е част от тайминга "-->" и затова програмата го подчертава масово. Това е оправено във v1.58. рeterx, ще помисля по въпроса. Този коментар е бил редактиран от ivan4 на Nov 27 2009, 12:03 AM |
|
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
"НЕЙН приятел ли сте?" ми го прави "НЕИН приятел ли сте?" . Моя грешка, извинявам се. Този коментар е бил редактиран от tonyy на Nov 29 2009, 01:35 AM |
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Darth Choco ![]() Качени субтитри Група: Глобални модератори Коментари: 2 493 Регистриран: 30-December 06 Потребител No.: 169 Статус: Офлайн ![]() |
Да, поправя ти го правилно.
|
------------------------------------ Жицкъ шоколадената принцеса a.k.a. Милка Локумова Шоколадкова
yve_sl (20:41:52 20/03/2011) Баси, като боа глътнала слон съм. :( yve_sl (21:05:54 26/05/2011) Ти щеше да си дремеш, аз - да те храня. ![]() С радиото не се спори. |
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() -= Новак =- ![]() Качени субтитри Група: Потребител Коментари: 4 Регистриран: 2-December 09 Потребител No.: 103 145 Статус: Офлайн ![]() |
Може да се добави функция за превръщане на код от латиница на кирилица за еднаквите символи в двете азбуки. Примерно когато се свалят субтитри на български от блу-рей, програмата за OCR не прави разлика между "а", "е", "о", "с" и т. н., но те имат различни кодове за латиница и кирилица, така че става смесване.
|
|
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Версия 1.59 Доста дребни подобрения, работа по базите и чистене на грешки. Добавих и някои неща, които обаче са само за проверка на книги и стандартни документи и нямат отношение към субтитрите. Може да се добави функция за превръщане на код от латиница на кирилица за еднаквите символи в двете азбуки. Примерно когато се свалят субтитри на български от блу-рей, програмата за OCR не прави разлика между "а", "е", "о", "с" и т. н., но те имат различни кодове за латиница и кирилица, така че става смесване. При смесен текст латинските букви се оцветяват в зелено, кирилските в червено. За да оправиш грешката, просто кликваш върху предложението за корекция в левия панел и грешната дума се замества в текста с вярната. На скрийншота виждаш, че в една от думите дори има и втора грешка, но програмата открива успешно правилното предложение. Име проблем само ако цялата българска дума е написана с латински букви (вероятно за това говориш), когато се окаже, че получената дума на латиница е валидна английска дума. Понеже програмата проверява и английски текстове, няма да разпознае, че си искал да напишеш българска дума, а не английската, която също е правилна. Например английската дума "Не" (Той) и българската "Не" (обратното на "Да"). При всички случаи включвам проблема в списъка с проблеми, които трябва да се решат. ![]() Този коментар е бил редактиран от ivan4 на Dec 6 2009, 07:41 AM |
|
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() -= Новак =- ![]() Качени субтитри Група: Потребител Коментари: 4 Регистриран: 2-December 09 Потребител No.: 103 145 Статус: Офлайн ![]() |
Когато имаш не две, а две хиляди думи, е малко трудно да кликваш върху всяка една от тях. Нямам предвид цели думи и не говоря за автоматично поправяне, а за функция, която се избира като опция. И когато се прилага само върху български текст, няма да има никакви проблеми.
|
|
|
|
|
![]() ![]() ![]() |
![]() |
Олекотена версия | Час: 11th October 2025 - 04:31 AM |