subs.sab.bz - Информация
Здравейте ( Вход | Регистрация )
subs.sab.bz - Информация
Mar 8 2010, 10:00 PM
Коментар
|
|
![]() Stargate Team® Качени субтитри Група: Администратори Коментари: 2 044 Регистриран: 23-December 06 Град: София Потребител No.: 66 Статус: Офлайн |
Здравейте, приятели! Знам, че темата, която ще застъпя не е насочена към тематиката на нашия форум, но днес бях изключително провокиран и бих искал да споделя това и с вас. Смятам, че за времето, през което ни има, превърнахме Гилдията в институция, затова е и закономерно да коментираме и неща извън основната тематика на форума. Ето и за какво става дума: От няколко дни насам в медиите се коментира предстоящата стачка на медицинските работници заради забавени плащания от страна на здравната каса. Днес, след среща с БЛС (Български лекарски съюз), премиерът излезе с решение, че ще бъдат преведени дължимите суми. Дотук всичко е много хубаво! НО... Има едно „Но”! Ще бъдат увеличени вноските на здравноосигурените лица от 8% на 10%! Успокоиха ни, че (видите ли) гражданите нямало да го усетят сериозно, защото вноската работодател / работник била 60/40. Нека сега да направим една калкулация... Да речем, че за работещите на трудов договор това няма да е толкова сериозно... Какво става обаче с всички останали граждани, които процентно са повече от работещите на трудови договори – това са самоосигуряващите се, практикуващите свободни професии (в това число са и преводачите) и безработните. Да започнем с последните: Досега безработният трябваше да внася 8% върху 210 лв. „осигурителен доход” (как пък се изчисли този доход?!), т.е. трябваше да внася месечно сумата от 16.80 лв. Сега трябва да внася 21 лв., или 4.20 лв. повече на месец, или това прави 3 допълнителни вноски годишно! Някой ще каже, че това не са пари, ама питайте гладния дали не би се възползвал от тях. А и да не забравяме, че всеки един от нас е потенциален безработен. Сега да погледнем какво става при самоосигуряващите се (тези на граждански договор, управителите на магазинчета и т. н.) и практикуващите свободни професии... От началото на тази година вдигнаха осигурителния минимум от 260 лв./месец на 420 лв./месец. Това прави увеличение от 62%, следователно утежнява вноските с 62%! И това до днес! От другия месец те ще заплащат с още 2% повече, заради увеличаването на здравната вноска! Да видим как изглежда това в пари: Ако през декември 2009 година един такъв човек е трябвало да плаща към НАП минимум от 31.20 лв./месец, то от следващия месец ще трябва да заплаща 58.80 лв./месец! Това е увеличение с близо 100% за по-малко от 3 месеца, при това в условия на финансова криза и свито потребление!! И това е вноска, която не включва болнични, отпуски и т.н... Бих се съгласил с това увеличение, ако има увеличение на разходите за здравеопазване, ама то е тъкмо обратното! Заложеният бюджет за здравеопазване за тази година е с около 30% по-малък от този за миналата. Откъде идва това? Ами закриване на болници, затваряне на клинични пътеки, ограничаване на направленията към специалисти и т.н... От тази година на здравноосигурено лице се пада ЕДНО НАПРАВЛЕНИЕ годишно?!?! Всеки ден по телевизията ни облъчват всякакви предавания, които ни призовават да помогнем на нуждаещи се за операции, трансплантации и т.н. Къде е ролята на Здравната каса? Не е ли нейна работа да осигурява тези средства? Аз от 8 години не съм ходил на лекар (ходих веднъж преди това, след което си платих в частна клиника, защото иначе ме бяха засилили към Инфекциозна болница, а ми нямаше нищо)... Къде са моите пари за тези години? Не би ли следвало да имам бонуси по вноските, както е в Германия например? В заключение искам да кажа нещо – нямам партийни пристрастия и политиката ми е малко далечно понятие... Но това противопоставяне през целия преход на „сини”, „червени”, жълти”, зелени” и т.н. помага на самопроизвелите се „Патриции” в парламента да правят каквото си искат! Чудя се не ни ли омръзна вече да се чувстваме като бурлаците на Волга от картината на Репин? По тази логика утре „Патрициите” (които и да са те) може да ни накарат всички да си продадем по един бъбрек, за да подпомогнем държавата! А тези, които са само с по един... Ами „те са си виновни”! Чудя се кога ще станем гражданско общество и ще осъзнаем, че всички ние сме работодатели на тези „Патриции”? Кога ще започнем да отстояваме правата си както гърци, французи и т.н.? Кога ще осъзнаем, че ще ни уважават толкова, колкото се уважаваме самите ние? |
|
------------------------------------ ![]() Чаша вода, дадена навреме, човек от бесилото може да спаси. - Народна мъдрост! |
|
|
|
|
![]() |
Mar 15 2010, 06:24 PM
Коментар
|
|
![]() -= Ветеран =- ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: Преводачи Коментари: 541 Регистриран: 16-June 08 Град: Шумен Потребител No.: 72 530 Статус: Офлайн |
Babilon, това http://www.kaminata.net/post437384.html и това http://www.odit.info/?s=6&i=206765&f=3, може би ще хвърлят малко светлина върху въпросите, които задаваш.
|
|
|
|
|
|
|
Babilon "Размисли и страсти" Mar 8 2010, 10:00 PM
QeTeSh Добре дошъл в клуба! Mar 8 2010, 10:58 PM
foxbg И аз бях възмутен от това решение, при ситуация на... Mar 9 2010, 10:41 AM
PAIN ами то така е хора, но само дакато си пишем и си ш... Mar 9 2010, 12:00 PM
qsatis Ето ви още един пример за подобни идиотизми, измис... Mar 9 2010, 12:09 PM
Babilon Ето ви още един пример за подобни идиотизми, измис... Mar 9 2010, 01:15 PM
simo76 Аз - като човек, който ежедневно се занимавам с та... Mar 9 2010, 12:28 PM
ultrasred Нормално, единственият доход на държавата са данъц... Mar 9 2010, 02:36 PM
Babilon Нормално, единственият доход на държавата са данъц... Mar 9 2010, 02:46 PM
QeTeSh Не е важен процентът върху доходите, а самите дохо... Mar 9 2010, 03:07 PM
ultrasred Така се получава, защото няма политическа воля (га... Mar 9 2010, 03:09 PM
Babilon Много може да се изпише по тези въпроси, но няма с... Mar 9 2010, 03:18 PM
ultrasred Един преврат, няма да доведе до нищо добро, дори щ... Mar 9 2010, 03:29 PM
Babilon Никой не говори за преврат. В момента цяла Гърция ... Mar 9 2010, 03:35 PM
peterx върху 210 лв. „осигурителен доход” (как пък се изч... Mar 9 2010, 04:08 PM
PAIN напълно съм съглсен с всичко, което си написал, са... Mar 9 2010, 08:01 PM
peterx Като завършил студент (понастоящем докторант) мога... Mar 9 2010, 08:25 PM
Babilon Само ще ви припомня думите на един велик българин,... Mar 9 2010, 09:04 PM
PAIN съгласен, значи аз млъквам за сега, после ако имам... Mar 9 2010, 09:34 PM
burndead Май нещата се оправиха? :hmm:
Тук и тук Mar 10 2010, 10:39 PM
sty Абе не са се оправили съвсем. Вдигането на вноскит... Mar 11 2010, 10:51 AM
Babilon Отказаха се да вдигат процента - http://www.vesti.... Mar 15 2010, 05:43 PM
burndead Брей. Tази държава май нещо върви към положително ... Mar 15 2010, 05:48 PM
Babilon Babilon, това http://www.kaminata.net/post437384.h... Mar 15 2010, 09:51 PM
star6inkata Пренасочиха секирата към нас държавните служители.... Mar 16 2010, 12:51 AM
pgi А защо държавата не поеме тогава вноските на всичк... Mar 16 2010, 09:38 AM
TZANKOSSS Преди време четох една статия от професор Чирков, ... Mar 16 2010, 11:13 AM
BorisCo Цялата ни държава е такава комедия.
Скандал след с... Mar 16 2010, 07:51 PM
Hristo Lishev С поредното си безумно решение настоящето правител... Mar 16 2010, 09:10 PM![]()
|
|
Олекотена версия | Час: 8th June 2026 - 01:18 AM |