subs.sab.bz - Информация
Здравейте ( Вход | Регистрация )
subs.sab.bz - Информация
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Шило в торба ![]() Качени субтитри Група: Глобални модератори Коментари: 3 728 Регистриран: 24-December 06 Град: В миманса Потребител No.: 82 Статус: Офлайн ![]() |
Предвид силно разколебаното усещане за правилната употреба на й или и, особено сред по-младите, не е ли възможно да се добави опция за такава проверка? Както има проверка за щ-ш и ш-щ. Защото сега например не отчита "усвой" и "усвойте" като грешка. Разбирам, че вариантите някой-някои, който-които и т.н. в повечето случаи (да напиша ли случаЙ ![]() |
------------------------------------ ![]() Всяка сутрин в четири ватманът Иванов седеше уютно сгушен в кабината, гледаше в огледалото тичащата по леда жена и се чудеше - ще хване ли трамвая, няма ли да го хване... |
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() ДЕДОТО ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: V.I.P. Коментари: 302 Регистриран: 3-February 07 Град: Ямбол Потребител No.: 5 742 Статус: Офлайн ![]() |
Искам да акцентирам върху проблем на програмата. Той е, че при изписване грешно на някоя дума, показва като грешни всички такива думи в целия текст. Пример: "че_" и всички "че " ги показва като грешка изписването на интервала след нея. Пример: ".." показва като грешни всички многоточия изписани чрез 3 отделни точки. Това е така, докато не се отстрани сгрешената дума. Надява се си ме разбрал. Този коментар е бил редактиран от paket на Feb 9 2011, 05:09 PM |
------------------------------------ Не прави на другите това, което не искаш да правят на теб.
|
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() -= Ветеран =- ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: V.I.P. Коментари: 173 Регистриран: 17-September 09 Град: Плевен Потребител No.: 98 918 Статус: Офлайн ![]() |
Предвид силно разколебаното усещане за правилната употреба на й или и, особено сред по-младите, не е ли възможно да се добави опция за такава проверка? Както има проверка за щ-ш и ш-щ. Защото сега например не отчита "усвой" и "усвойте" като грешка. Разбирам, че вариантите някой-някои, който-които и т.н. в повечето случаи (да напиша ли случаЙ ![]() "Усвой" и "усвойте" в момента са заповедни форми на глагола "усвоя", по аналогия на "броя" -> "брой", затова се считат за валидни. Някой ако има аргументирано мнение, че няма подобни заповедни форми, нека да каже, за да преместя "усвоя" в друг тип. На мен лично ми звучат изкуствено, пък и речниците нищо не казват по въпроса (заповедни форми на "усвоя" не са цитирани). Току-що ги добавих в рисковия списък и в следващата версия ще се маркират като потенциални грешки, тъй като е факт, че обикновено са почти 100% грешки й->и. Грешни изрази от рода на "повечето случай", "всички случай", "каквито случай" може лесно да направя да се откриват. В момента това е недостатък на алгоритъма за съгласуване, тъй като не се хващат несъгласуванията при наречие или местоимение + съществително ("много", "повечето", "някой", "каквито" + нещо си), а се хващат само прилагателно + съществително. Ако опиташ с "поредни случай" ще видиш, че открива грешното "й". Спрял съм работа по чекъра, но ако някога ми дойде музата да отделя час-два, може би ще доработя алгоритъма. С това отговарям и на @paket. Не обещавам нищо. Може да добавиш двойките "и й", "й и" във файла b_bulgarian_two_letters.txt, после да видиш какво ще открие програмата като включиш опцията "Търси п->л .... и др. OCR грешки". Не съм пробвал, но вероятно ще изведе доста дълъг списък с потенциални й->и грешки, които трябва ръчно да провериш една по една. Този коментар е бил редактиран от ivan4 на Sep 30 2010, 08:24 PM |
|
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Шило в торба ![]() Качени субтитри Група: Глобални модератори Коментари: 3 728 Регистриран: 24-December 06 Град: В миманса Потребител No.: 82 Статус: Офлайн ![]() |
Може да добавиш двойките "и й", "й и" във файла b_bulgarian_two_letters.txt, после да видиш какво ще открие програмата като включиш опцията "Търси п->л .... и др. OCR грешки". Не съм пробвал, но вероятно ще изведе доста дълъг списък с потенциални й->и грешки, които трябва ръчно да провериш една по една. ![]() Наистина улеснява проверката, а списъкът с потенциални грешки не е чак толкова дълъг. Добавих двойките "и й", "й и" най-горе в списъка. |
------------------------------------ ![]() Всяка сутрин в четири ватманът Иванов седеше уютно сгушен в кабината, гледаше в огледалото тичащата по леда жена и се чудеше - ще хване ли трамвая, няма ли да го хване... |
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() -= Ветеран =- ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: V.I.P. Коментари: 173 Регистриран: 17-September 09 Град: Плевен Потребител No.: 98 918 Статус: Офлайн ![]() |
![]() Наистина улеснява проверката, а списъкът с потенциални грешки не е чак толкова дълъг. Добавих двойките "и й", "й и" най-горе в списъка. Аз също току-що ги добавих и в следващата версия ще са част от файла. Притеснително е защо на картинката ти цялата форма е неправилно оразмерена и бутоните влизат в текстовата част. Винаги ли изглежда така при теб? При мен никога не се е получавало и вероятно програмата има проблем с някои настройки на Уиндоуса, което определено е бъг в програмата, тъй като тя трябва да работи еднакво добре, независимо от настройките и версията на Уиндоус. Ще видя какво мога да направя по въпроса. Аз винаги ползвам Уиндоуса (в моя случай Windows XP) с най-леките визуални настройки: System Properties -> Advanced -> Performance -> Settings -> Visual Effects -> Adjust For best performance. Явно при избор на по-шарен вариант, както е в твоя случай, нещо се скапва (вероятно само при Windows 7?). Общо взето имам преки наблюдения, че колкото си по-млад, толкова по-шарен правиш да ти изглежда Уиндоуса, но има и много изключения на тази тенденция. Това последното да не се възприема като обида в никакъв случай, а единствено като констатация ![]() Този коментар е бил редактиран от ivan4 на Oct 7 2010, 06:50 AM |
|
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
М-да, проблемът най-вероятно е от седмицата, не зная при вистата как е. Не ми пречи особено, защото бутоните си остават функционални. Затова не съм проверявал как може да се отстрани. Моля и други да пишат, ако при тях се получава подобен проблем. П.П. На предната картинка бях с 1.97. Ето резултата с 2.01: Този коментар е бил редактиран от sty на Oct 7 2010, 11:17 AM |
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Darth Choco ![]() Качени субтитри Група: Глобални модератори Коментари: 2 493 Регистриран: 30-December 06 Потребител No.: 169 Статус: Офлайн ![]() |
За момента съм с 1.86, Уиндоус 7 и включени шарении. Подобен проблем нямам.
|
------------------------------------ Жицкъ шоколадената принцеса a.k.a. Милка Локумова Шоколадкова
yve_sl (20:41:52 20/03/2011) Баси, като боа глътнала слон съм. :( yve_sl (21:05:54 26/05/2011) Ти щеше да си дремеш, аз - да те храня. ![]() С радиото не се спори. |
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() -= Ветеран =- ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: Потребител Коментари: 160 Регистриран: 8-May 07 Град: Варна Потребител No.: 27 843 Статус: Офлайн ![]() |
Аз съм с Windows 7 64bit. Стандартни настройки. Нямам такъв проблем обаче се получава нещо друго. Обикновено стартирам програмата, максимизирам я, след което с влачене и пускане от експлорър отварям желания файл. Всичко е наред, но когато минимизирам програмата и след това я максимизирам, левият панел с грешките се разширява и става равен по размер с десния с текста (т.е. разделителната лента между тях се измества надясно). Това ми се случва с последните версии, но не помня от коя насам. П.П. Сега установих нещо още по-странно: като кликвам на разделителната лента, тя се измества с по няколко пиксела наляво?!? П.П.П. Ако вмъкна текста с копиране, не се получава този проблем. Става при отваряне на файл (с пускане или през файл-менюто). Версията ми е 1.97. Сега ще пробвам и с новата. И с 2.01 е същото ![]() Този коментар е бил редактиран от peterx на Oct 7 2010, 01:34 PM |
------------------------------------ Perfection is only a goal.
Striving for it is what we are living for. "Love is the emptiness which binds our souls." |
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() -= Ветеран =- ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: V.I.P. Коментари: 378 Регистриран: 17-July 09 Град: Кюстендил Потребител No.: 96 732 Статус: Офлайн ![]() |
С кликане с ляв бутон измества лентата с грешките на една страна, с десен бутон - на другата. Не мисля, че това е "проблем". Кликването става в свободни места, където не е прозореца за текст или няма бутони. Аз си го оразмерявам понякога.
|
------------------------------------ |
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Аз съм с Windows 7 64bit. Стандартни настройки. Нямам такъв проблем обаче се получава нещо друго. Обикновено стартирам програмата, максимизирам я, след което с влачене и пускане от експлорър отварям желания файл. Всичко е наред, но когато минимизирам програмата и след това я максимизирам, левият панел с грешките се разширява и става равен по размер с десния с текста (т.е. разделителната лента между тях се измества надясно). Това ми се случва с последните версии, но не помня от коя насам. П.П. Сега установих нещо още по-странно: като кликвам на разделителната лента, тя се измества с по няколко пиксела наляво?!? П.П.П. Ако вмъкна текста с копиране, не се получава този проблем. Става при отваряне на файл (с пускане или през файл-менюто). Версията ми е 1.97. Сега ще пробвам и с новата. И с 2.01 е същото ![]() Когато пуснеш субтитри (не и при нормален текст), при последващ рефреш на прозореца, какъвто се получава при минимизиране-максимизиране, двата панела съм ги направил да се изравняват нарочно, защото за субтитри се предполага, че не ти трябва широк десен панел, тъй като редовете на субтитрите по правило са къси. Целта е да имаш по-широк ляв панел, за да виждаш повече информация за грешките. Друг е въпросът, че изравняването трябва да става веднага след като пуснеш субтитрите, а не след първия рефреш, както е в момента. Явно съм започнал да правя нещо и съм забравил да го довърша ![]() @sty, все още си мисля, че има бъг в програмата, въпреки че май само при теб се получава проблемът с оразмеряването. Има и вероятност нещо в Уиндоуса ти да е строшено, например вируслясала системна библиотека, затова ако някога преинсталираш Уиндоуса, проблемът може и да изчезне. Този коментар е бил редактиран от ivan4 на Oct 8 2010, 05:13 AM |
|
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Версия 2.02 1. Оправих проблема на @peterx и някои други дреболии. 2. Ъпдейтнах базите — 150 нови бг форми и към 1'000 нови английски значения в преводача/речника. Този коментар е бил редактиран от ivan4 на Oct 15 2010, 10:56 AM |
|
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() ДЕДОТО ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: V.I.P. Коментари: 302 Регистриран: 3-February 07 Град: Ямбол Потребител No.: 5 742 Статус: Офлайн ![]() |
Искам да обърна внимание на някои думи, които по своя смисъл не е нужно да имат множествено число. Не е необходимо да бъдат в базата данни. Няма да ги посочвам поотделно. Ще дам пример с виц от социлизма: лозунг - "Да живеят всички БКП-та, по всички земни кълбета". Този коментар е бил редактиран от paket на Nov 5 2010, 12:38 PM |
------------------------------------ Не прави на другите това, което не искаш да правят на теб.
|
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Версия 2.03 — 80 нови бг форми и 500+ нови английски значения в преводача. Снимка на ръчно проверените значения може да откриете тук. Ако някой открие грешки, нека пише тук. Препоръчвам да теглите единствено говорещата версия. Няма никаква причина да предпочетете другата, освен ако не ползвате стар диск и нямате достатъчно място. Говорещата се зарежда за толкова време, колкото и другата и отнема също толкова ресурси, тъй че не затормозява с нищо нормалната работа. Единствената разлика е, че имате един допълнителен огромен файл, от който при натискане на зелената иконка се четат микроскопични части, за да се произнесе избрана дума. Този файл не се зарежда предварително. Искам да обърна внимание на някои думи, които по своя смисъл не е нужно да имат множествено число. Не е необходимо да бъдат в базата данни. Няма да ги посочвам поотделно. Ще дам пример с виц от социлизма: лозунг - "Да живеят всички БКП-та, по всички земни кълбета". Прав си, има някои спорни неща, но специално за неброимите съществителни, за които говориш, винаги може да се намери контекст, в който може да ги употребим в мн.ч., затова донякъде е субективно дали да бъдат в тип без мн.ч., или не. Например неброимото "въздух" в момента е в тип 40a, който е без мн.ч., но ако потърсиш "въздуси" в Гугъл, ще видиш, че има доста валидни употреби, които въпреки че са неособено правилни, никой няма да тръгне да коригира, когато чекърът посочи, че няма такава дума. Съответно има и обратни примери. Цитат И още нещо. Получава се много странен ефект - когато кликаш върху празните полета, под или над таблиците, дясната таблица се увеличава за сметка на лявата. Прозорецът като цяло запазва размера си. Прочети дискусията по-горе — това е търсен ефект. Ако щракнеш с десния клавиш на мишката, не с левия, оразмеряването става в обратната посока. Този коментар е бил редактиран от ivan4 на Nov 2 2010, 05:30 PM |
|
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Не разпознава като грешка "Й" изписано самостоятелно. В житейския си опит не се сещам да се използва по този начин. |
|
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() -= Ветеран =- ![]() Качени субтитри Група: Глобални модератори Коментари: 868 Регистриран: 22-December 06 Потребител No.: 35 Статус: Офлайн ![]() |
|
------------------------------------ ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() ![]() |
![]() |
Олекотена версия | Час: 30th June 2025 - 09:03 PM |