Brought to you by Headoff Xen

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Collapse

> subs.sab.bz - Информация

Сериал/Прогрес The Night Agent (2026) - 03x09 от mia_one new7.gif
Dark Winds (2026) - 04x04 от The_Assassin new7.gif
Shef (2025) - Сезон 7 от Василиса new7.gif
Spartacus: House of Ashur - 01x08 от Koen
Robin Hood - Сезон 1 от The_Assassin
Power Book II: Ghost - 03x01 от motleycrue
Man vs Baby - 01x04 от С.Славов
Outlander (2024) - Сезон 7 от Horatio
Maigret (2025) - Сезон 1 от С.Славов
Rise of the Raven - Сезон 1 от Guerrilla
УебРип субтитри Melania (2026) - Субтитри от С. Славов new7.gif
Chris Fleming: Live at the Palace - Субтитри от С. Славов new7.gif
The Running Man (2025) - Субтитри от С. Славов new7.gif
The Choral (2025) - Субтитри от С. Славов
28 Years Later: The Bone Temple - Субтитри от С. Славов
The Stranger in My Home - Субтитри от JoroNikolov
Five Nights at Freddy's 2 - Субтитри от С. Славов
Anaconda (2025) - Субтитри от sub.Trader
Cycling Africa (2025) - Субтитри от С. Славов
Eleanor the Great (2025) - Субтитри от С. Славов
Филм/Прогрес Borderline (2025) - Субтитри от KikoDraka new7.gif
Little Amelie (2025) - Субтитри от Gloripeace new7.gif
War Machine (2026) - Субтитри от mia_one new7.gif
Cold Storage (2026) - Субтитри от Слав Славов
Ballerina (2025) - Субтитри от Tigermaster
The Wrecking Crew - Субтитри от Tigermaster
Hamnet (2025) - Субтитри от С.Славов
Wake Up (2023) - Субтитри от KikoDraka
Greenland 2 (2026) - Субтитри от С.Славов
The Shadow's Edge - Субтитри от Tigermaster
 Forum Rules ПРАВИЛА НА РАЗДЕЛА!
21 страници V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic Thank You
> Книгите, Място за дискусии на книги
Оценка 5 V
MGB
коментар Jan 15 2009, 07:19 AM
Коментар #31

-= Ветеран =-
Качени субтитри

Група: Потребител
Коментари: 128
Регистриран: 23-January 07
Град: София
Потребител No.: 2 125
Статус: Офлайн

Едновременно ще раздвижа темата, и ще се похваля...
Пристигнаха част от книгите, който си поръчах... Не съм ги подреждал, защото ще ги прибера обратно в кашона след седмица...
предисолцирам се с 30 километра на север... съдба... както и да е ето няколко снимчици.. Извинявам се за качеството отврат е,
но с телефона по - хубави не мога да правя

Щракнете върху изображението
за пълен размер

за пълен размер

за пълен размер

за пълен размер

за пълен размер

Да си призная мисля, че имам психически проблеми, кой нормален човек ще даде 400 евро за книги...

Тази книга чета, конкретно на този етап и я препоръчвам.. не знам мен всеки афоризъм, цитат, сентенция и т.н. ме карат да се замисля

за пълен размер

Конкретният афоризъм, който ме подтикна да се изявя в този ранен час е :

Цитат(Сюй Сюемо... Китайски афоризми @ стр. 76)
Прекалено начетеният оглупява от книгите. Попиташ ли го за съвет той ще ти отвърне с думи, взети назаем (т.е. чужди думи)

Така ли е именно, книгите не обогатяват ли общата ни култура( писмена, езикова и прочие) или са един вит внушение ?!
Колко пъти някой от вас се е улавял в прекалено използване на така наречените "Клишета" ...
но нима не са клишета тези неща утвърдени с времето... Въобще кара ли ви конкретната мисъл да се замислите, така както накара мен...
или само аз съм нещо .. ъъ податлив ...

Този коментар е бил редактиран от MGB на Jan 15 2009, 07:29 AM

------------------------------------

"Няма човек, няма проблем." - Й. В. Сталин
Go to the top of the page PM

+Quote Post
maildl
коментар Jan 15 2009, 11:08 AM
Коментар #32

-= Ветеран =-
Качени субтитри

Коментари: 156
Регистриран: 16-September 07
Потребител No.: 43 171

Цитат(MGB @ Jan 15 2009, 07:19 AM) *
Така ли е именно, книгите не обогатяват ли общата ни култура( писмена, езикова и прочие) или са един вит внушение ?!

Ако гледната точка на автора съвпада с твоята, то използването на "клишета" е по-скоро начин да изразиш това което мислиш чрез по-добре подбрани думи. Виж ако цитираш всякакви глупости от всякакви книги само за да изглеждаш умно тогава проблема е в тебе.
А не можеш да определиш нещо ей така като лошо понеже има елемент на внушение. В наши дни тоя елемент го има абсолютно навсякъде. Рекламите по телевизията, новините, филмите, вестниците изобщо във всичко. Дори и да го има в книгите там е най-малко.

Този коментар е бил редактиран от maildl на Jan 15 2009, 11:17 AM

+Quote Post
someonenew
коментар Jan 15 2009, 12:07 PM
Коментар #33

-= - =-
Икона на група
Качени субтитри

Група: Ментори
Коментари: 1 490
Регистриран: 28-December 06
Потребител No.: 144

Цитат(MGB @ Dec 27 2008, 08:17 AM) *
1. Книгата, която последно сте прочели.
2. Книгата, която четете.
3. Книгата, която смятате да прочетете в най-близко бъдеще.
4. Три книги, който според вас заслужават вниманието на останалите посетители на този форум.

Последно прочетох "Галапагос" на Кърт Вонегът - много интересна гледна точка за еволюцията. laugh.gif
Няколко книги чета паралелно, като две от тях са художествени - автобиографията на Гьоте и Дъглас Адамс "Дърк Джентли Холистична детективска агенция", "Дългият мрачен следобеден чай на душата". От съчетанието на Дъглас Адамс и Светлана Комогорова - Комата се получава нещо, което може да бъде наречено единствено шедьовър. Няколко примера:
Цитат
Времето започна да тече, та да се къса.

Луната изглеждаше бледа и тъжовна, сякаш не беше редно да се появява в подобна нощ.

...висок, кльощав и ръбат; дори и увит до уши в тежкия, тъмен балтон, той вървеше малко като оскърбен на публично място щъркел.
rofl.gif

Цитат(excape @ Dec 28 2008, 08:55 PM) *

Чудно защо не са включили в класацията и "Конникът без глава".

Беше включена, просто отпадна. Ето целият списък. Ако някой има представа какво е това "Ако стане Ако стане", няма да е лошо да сподели. Не само, че прилича на "ако мине", ами даже е минало. rofl.gif
Иначе от целия списък съм прочела шейсетина, а от финалистите десет. Учудва ме, че "Параграф 22" не е сред финалистите, "Рагтайм" пък изобщо не влезе в класацията. Те са ми много любими, както и почти всичко на Капоти и останалите в класацията "Сто години самота", " Пътеводител на галактическия стопаджия". Там е и най-любимата ми книга "Време разделно" - откакто съм я прочела, я чета всяка година по едно и също време и ще продължавам да я чета, дори и цялата да я науча наизуст.
В близко бъдеще смятам да прочета "Дъщерята на лечителя" на Ами(Ейми) Тан.
Книги не се наемам да препоръчвам. "По вкус и цвет..."

Този коментар е бил редактиран от someonenew на Jan 15 2009, 12:07 PM

I don't read the script. The script reads me.

+Quote Post
ivag
коментар Jan 18 2009, 01:20 AM
Коментар #34

-= Новак =-
*
Качени субтитри

Коментари: 1
Регистриран: 18-January 09
Потребител No.: 85 903

От списъка със стоте най-четени книги не съм чела само 5. Списъка не е особено впечатляващ, като се има предвид че са включени почти всички книги за Хари Потър. Но съм учудена, че ги няма книгите с приказки на Шарл Перо, Х. К. Андерсен, като се има предвид, че всеки от нас ги е чел като дете.
В момента чета "Наследството на Карл Велики" С. Бери и "Последният оракул" Дж. Ролинс.
Последно четох "Дзур" на С. Браст /от сайтовете на руските библиотеки, сега чакам да преведат "Джегал"/, новата поредица на Л.М. Бюджолд, Ан Райс.

+Quote Post
JackDan
коментар Jan 18 2009, 02:29 AM
Коментар #35

-= Ветеран =-
Качени субтитри

Група: Преводачи
Коментари: 541
Регистриран: 16-June 08
Град: Шумен
Потребител No.: 72 530

missing, "Тютюн" е разкошна книга. Четох я в училище, защото беше задължителна, но ме грабна. Още не мога да повярвам, че български автор е написал такава хубава книга.

За мое съжаление скоро не съм чел художествена литература, защото не ми остава време.

Цитат
1. Книгата, която последно сте прочели.
2. Книгата, която четете.
3. Книгата, която смятате да прочетете в най-близко бъдеще.
4. Три книги, който според вас заслужават вниманието на останалите посетители на този форум.

1. "Последният континент " на Тери Пратчет.
2. - не е художествена литература.
3. "Ген" на Майкъл Крайтън.
4. Ще си позволя да посоча автори, защото любимите ми книги от тях са много:
  • Айзък Азимов - учудвам се как е успял да свърже голяма част от произведенията си и то само с робот Данил Оливо, почвайки от "Стоманените пещери" и стигайки до "Фондация и Земя".
  • Франк Хърбът - "Дюн" и "Експериментът Досейди" - какво повече да се коментира?
  • Артър Кларк - последните му книги, които ги е писал със съавтор, нещо не ми харесват.
  • Лоис Макмастър Бюджолд - вече я споменахте с Воркосиган от Бараяр.

Този коментар е бил редактиран от JackDan на Jan 18 2009, 02:43 AM

+Quote Post
MGB
коментар Jan 18 2009, 08:35 AM
Коментар #36

-= Ветеран =-
Качени субтитри

Цитат(JackDan @ Jan 18 2009, 03:29 AM) *
За мое съжаление скоро не съм чел художествена литература, защото не ми остава време.

Aз не си спомням да съм ограничил хората до избтрояване само на художествена литература. Но ако е така, с радост ще направя поврат във вече отработената система, споделяйки нехудежествената литература, която чета в момента. А именно:

Международни отношения. Международно право. Дипломация.

за пълен размер

Авторски колектив:

проф. д-р Георги Стефанов
доц. д-р Благой Видин
доц. д-р Юлия Захариева
доц. д-р Пламен Пантев

За сега изглежда обещаваща, дано не се разочаровам ... стигнах до 3-та страница и осъзнах че не съм поглеждал съдържанието..... и хоп какво видях.. Еpic fail - има азбучен показалец, но няма отбелязани страниците срещу понятията и статийте..... непростимо особено ако имат за читател някой мрзеливец като мен (четящ обикновенно след 10 - 11 часова нощна смяна... нямам физическата възможност да разгъщам 351 страници в търсене на интересното ми ........ разочарован съм само от това, за сега ....

От списъка, за който се говори съм прочел едва 15- 16 книги.... чудя се дали да не си поставя за цел да прочета всичките.... как мислите ще си струва ли или да продължвам да си чета, както до сега... което ми хване окото и ръката?

Този коментар е бил редактиран от MGB на Jan 18 2009, 05:31 PM

+Quote Post
maildl
коментар Jan 18 2009, 10:28 AM
Коментар #37

-= Ветеран =-
Качени субтитри

Коментари: 156
Регистриран: 16-September 07
Потребител No.: 43 171

Като става дума за книги тая класация е пълна глупост. Най-популярни означава най-лесно смилаеми а не най-добри. Във всеки жанр си има поне по няколко книги които са много по-добри от изброените там, но просто не са толкова популярни и за да се добереш до тях трябва да питаш някой който е фен на жанра и е чел всичко. Има книги които ако ги сравняваш с други от техния жанр са пълен провал, но пак въпросните книги-провал са много популярни и влизат в такива класации понеже хората им харесва да четат глупости.

Този коментар е бил редактиран от maildl на Jan 18 2009, 10:43 AM

+Quote Post
Tenere
коментар Jan 18 2009, 11:32 AM
Коментар #38

-= Протойерей =-
Качени субтитри

Група: БАРД_
Коментари: 146
Потребител No.: 2 596

Много хубава тема наистина! rolleyes.gif

1. Последно прочетох "Големите двойки", издателство "Larousse" и поредицата Паметта на човечеството.
Много интересна поредица ми се видя и в скоро време смятам да си купя всичките от поредицата.

2. Книгата, която чета в момента е "Изгубената армия на Камбиз" от Пол Зюсман. Много добра книга според мен. Приключенска, гълта се за две вечери, ако човек не е скапан от работа.

3. Подредила съм ги в нощното си шкафче почти по азбучен ред и домова книга. Не знам обаче от коя ще започна, но те са следните:
- "Ключът на Хирам" от Кристофър Найт и Робът Ломас
- "Реката на тайните" от Джак Дю Брул
- "Шестте свещени камъка" от Матю Райли
- "Оптимистична теория за българския Sex" на Иво Сиромахов
- "Дневници и нощници" пак на Сиромахов

4. Само три книги ми се струват твърде малко. Но горещо препоръчвам всичко на П.Г. Удхаус. Йонка е права - това е лекарство. С малката уговорка, че ако не сте се лекували с него никога до сега, то е добре да започнете или от "Стрихинин в супата" или от "Маймунска работа". Иначе вероятността да не ви хареса е много голяма. Важно е също и кой го е превел. Английският хумор е прекрасно предаден от по-старите издания. Ако намерите нещо на старо, няма да сбъркате. Последната негова, която прочетох беше "Рицари и пекенези". На тази книга съм се смяла не само със сълзи, помня че имах мускулна треска от смях.

По темата книги заслужаващи вашето внимание, се сещам за една не толкова известна, която ме втрещи, макар да подходих към нея вече осведомена да внимавам.
Книгата се казва "Фабрика за буболечки" от Йеин М. Бенкс

И си позволявам да цитирам нейното резюме:
"Заповядайте - ако ви стиска - в изключителния вътрешен свят на Франк, който е едва шестнадесетгодишен и е, меко казано, необикновен.
"Две години след като убих Бърт, убих и брат си, Пол, но този път причините бяха съвсем различни и далеч по-фундаментални. След още една година ликвидирах братовчедка си, Есмералда, но това беше по-скоро прищявка. Три. Това са ми точките дотук. Не съм убивал никого от години и не възнамерявам да го правя. Това беше просто етап от развитието ми."
Други книги, които бих ви препоръчала, без да се замислям са всичко от Джеймс Ролинс.
За творчеството на Ролинс ми идва да кажа само едно: Помните ли, когато като деца изпитвахте смесица от наивен възторг и нетърпеливо любопитство да прочетете по-нататък? А после, пораснали, се оказа, че нито любопитството ви е същото нито е останало и помен от наивността ви. Е, този автор го връща това усещане, при това без никакво напрягане.
И с него приятните минути усамотение с книжката са отново моменти на полет на вашата фантазия.

"Φαίνεταί μοι κῆνος ἴσος θέοισιν
ἔμμεν᾽ ὤνηρ, ὄττις ἐνάντιός τοι
ἰσδάνει καὶ πλάσιον ἆδυ φωνεί-
σας ὐπακούει"
( Σαπφώ )

+Quote Post
MGB
коментар Jan 18 2009, 12:08 PM
Коментар #39

-= Ветеран =-
Качени субтитри

Цитат(Tenere @ Jan 18 2009, 12:32 PM) *
По темата книги заслужаващи вашето внимание, се сещам за една не толкова известна, която ме втрещи, макар да подходих към нея вече осведомена да внимавам.
Книгата се казва "Фабрика за буболечки" от Йеин М. Бенкс

И си позволявам да цитирам нейното резюме:
"Заповядайте - ако ви стиска - в изключителния вътрешен свят на Франк, който е едва шестнадесетгодишен и е, меко казано, необикновен.
"Две години след като убих Бърт, убих и брат си, Пол, но този път причините бяха съвсем различни и далеч по-фундаментални. След още една година ликвидирах братовчедка си, Есмералда, но това беше по-скоро прищявка. Три. Това са ми точките дотук. Не съм убивал никого от години и не възнамерявам да го правя. Това беше просто етап от развитието ми."

Това ще е първото, което щр си купя като се прибера в отпуска.... А впрочем да приемам ли че след като не се изказахте критично за художественото оформнление на предния постер за книгата, за дипломация, не ви е подразнила... левент съм в зоната на фотошоп-а да продължавам ли да опитвам ..“???

+Quote Post
Bluesky
коментар Jan 19 2009, 05:49 PM
Коментар #40

-= Новак =-
*
Качени субтитри

Коментари: 19
Регистриран: 16-July 08
Град: Пловдив
Потребител No.: 73 886

Напоследък установявам, че препрочитам отново и отново някои автори и откривам безброй нови, различни, недоразбрани и недоусетени преди неща и се чудя кога ще дойде време за всички други книги, които благодарение и на тази тема успях да си набележа. Не мога, обаче, да не препоръчам Антон Дончев с всичко, написано от него. Последната му книга „Трите живота на Кракра” впечатлява изключително с историята на един човек, който търси да открие и реализира себе си, израствайки като личност. Наскоро препрочетох „Джонатан Ливингстън Чайката” на Ричард Бах, отново давайки си сметка за оковите, които ни държат и ни пречат да полетим. А на всички, които искат да разберат как в три реда може да се събере един сезон, едно чувство или едно съществувание, нека отделят малко време за бисерите на класическото японско хайку на Башо, Бусон и Исса.

"Талантът е като пастата за зъби - трябва да натискаш, за да излезе."
Горан Брегович

+Quote Post
MGB
коментар Jan 20 2009, 04:42 AM
Коментар #41

-= Ветеран =-
Качени субтитри

Цитат(Bluesky @ Jan 19 2009, 06:49 PM) *
Напоследък установявам, че препрочитам отново и отново някои автори и откривам безброй нови, различни, недоразбрани и недоусетени преди неща ....

Да ти кажа аз това го установих още в началото на своята книгомания... след 5-то прочитане на Кръсника ( на Марио Пузо... не тая българскатА измишльотина ( мнението ми за българските книги на тази тематика е малко радикално... дори вече не помня защо ... )) знаех някой реплики и страниците на който се намират... така и не можах да запомня точният ред... Ще дойде момент, в който след погледа на корицата или на отделна част от нея ше почнеш да си спомняш, за какво става въпрос вътре... тогава е по - лошо ... аз лично установих, че ми е нужно около половин година време през което да не съм виждал даже дадена книга за да не си я спомням що годе добре... Вече почнаха да избледняват някой спомени .. това е добре щото кат се прибера и си погледна библиотеката, ще ми е много хубаво да почна да чета отново някоя от препрочитаните книги (до момента в който си спомня развръската.....)... Така и така съм тръгнал да оспамвам собствената си тема да се оплача случвало ли ви се е да си купите книга и ако не я почнете в близките 3 4 дни да ви се струва после напразна покупка... мен ми се случи за 2-ри път... и ако ви се е случвало кажете някакъв лек че нещо не ми хареса чувството...

+Quote Post
JackDan
коментар Mar 9 2009, 09:24 AM
Коментар #42

-= Ветеран =-
Качени субтитри

Група: Преводачи
Коментари: 541
Регистриран: 16-June 08
Град: Шумен
Потребител No.: 72 530

Някой чел ли е "Силмарилион" на Дж. Р. Р. Толкин?
Купих си я миналата седмица и мисля да я почвам. Та да ми каже какво да очаквам.
Близка ли е като качество до "Властелинът на пръстените"?
Питам защото предговорите нещо ме уплашиха. В първия пише, че Толкин не я е писал като цяла книга, а е сглобена от записки, писма и т.н. Сглобяването и напасването е правено от сина на Толкин. Във втория пише, че отново има правени корекции. До колкото разбрах те пък са правени от внука му. Въобще...

+Quote Post
minastirit
коментар Mar 9 2009, 10:34 AM
Коментар #43

-=The Minstrel in the Gallery=-
Качени субтитри

Група: БАРД
Коментари: 273
Регистриран: 22-December 06
Потребител No.: 16

Здрасти,
"Силмарилион" не е точно като "ВлаЦтелинът на пръЦтените" rofl.gif Доста различна е и смислово и стилово, по-тежка е за четене и по-трудна за осмисляне, но си заслужава. В нея са обяснени историята на Средната земя, на създаването на целия този пъстър свят от образи, които Толкин обрисува /точно заради това той е написал само 3 книги през целия си живот, тъй като идеята за създаването на този свят, неговите митове, легенди, имена, език, история, култура и т.н. е невероятно тежка задача!/, цялата палитра от случки, събития и процеси, предхождащи "Хобит или Дотам и обратно", както и последвалия го "Властелин ...". На мен лично ми беше интересно как е създадена цялата тази гама, цялата тази легенда и този свят - не съм чел никога преди и след това автор да е създал толкова пълен образ на един цял свят, на една цяла Вселена! "Силмарилион" поне според мен е по-интересна от "Недовършените предания", които синът и внука на Толкин издадоха преди няколко години...

П.С: Името на една от любимите ми прогресив групи - Marillion, идва точно от името на тази книга, само са махнали представката от Сил smiley.gif

+Quote Post
Boristraikov
коментар Mar 9 2009, 03:15 PM
Коментар #44

-=БиРоЛоГ=-
Качени субтитри

Група: Майстори Преводачи
Коментари: 1 321
Регистриран: 1-January 07
Потребител No.: 186

Лично аз започнах да чета "Силмарилион", ама нещо не ми понесе на храносмилателтият тракт laugh.gif laugh.gif

Имам обаче една идея - я слагайте линкове към различни онлайн библиотеки, че нящо съм си затрил моите.

Там, където виждам моя баща,
там, където виждам моята майка,
моите сестри и братя.

От самото начало на времето
те ме зоват да заема
своето място сред тях!

"Истина е, че няма идеални, но има идеали..."

...разлях на клавиатурата си една бира, след това каквото и да натисках, печатеше само три главни букви:
"ОЩЕ"...

+Quote Post
electroneon
коментар Mar 9 2009, 03:46 PM
Коментар #45

-= Ветеран =-
Качени субтитри

Група: Майстори Преводачи
Коментари: 733
Регистриран: 22-December 06
Град: Oort cloud
Потребител No.: 25
Моят блог

http://www.chitanka.info:82/lib

Цитат
pozdrav za julian ot jenamo

+Quote Post

21 страници V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic Thank You

- Олекотена версия Час: 12th March 2026 - 09:20 PM
Special for Translator's Heaven PHPTranslator's Converted By Translator's Heaven ©2006 InvisionCore
    Headoff Xen   Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!