subs.sab.bz - Информация
Здравейте ( Вход | Регистрация )
subs.sab.bz - Информация
![]()
|
Apr 2 2007, 10:56 AM
Коментар
|
|
![]() -= Потребител =- ![]() ![]() Качени субтитри Група: Начинаещи преводачи Коментари: 66 Регистриран: 18-March 07 Град: София Потребител No.: 19 205 Статус: Офлайн |
Във всеки случай иска да каже, че не му трябват странични хора наоколо, независимо от това, дали този представител ще участва в някаква операция или не. Може би иска да разговаря с него само за да получи информация.
|
|
|
|
|
|
|
Apr 2 2007, 09:57 PM
Коментар
|
|
![]() . ![]() Качени субтитри Група: Ментори Коментари: 691 Регистриран: 8-February 07 Потребител No.: 7 360 Статус: Офлайн |
Ей зе ми здравето тоя епизод... 518 00:35:22,386 --> 00:35:25,753 Your husband is never gonna get above a security clearance zero clerk... 519 00:35:25,857 --> 00:35:28,223 if the army thinks that he is waiting to get bribed. Само 518 не мога да зацепя |
|
|
|
|
|
|
| liquid |
Apr 2 2007, 11:44 PM
Коментар
|
|
Качени субтитри Гост Статус: Офлайн |
Съпругът ти никога няма да получи по-високо ниво на достъп до секретна информация (от това на чиновник) ако от армията мислят, че той чака някой да го подкупи. Или ако някой може да каже по-друг начин, че ако си мислят, че просто чака някой да му бутне нещо под масата той никога няма да получи разрешение за по-голям достъп до секретна информация от това на обикновен чиновник. |
|
|
|
|
|
|
Apr 3 2007, 12:32 AM
Коментар
|
|
![]() -= Потребител =- ![]() ![]() Качени субтитри Група: Начинаещи преводачи Коментари: 66 Регистриран: 18-March 07 Град: София Потребител No.: 19 205 Статус: Офлайн |
Нямам какво да добавя към превода на liquid. Предлагам ти примерен вариант, който да пасне по дължина на редовете. 518 Мъжът ти вечно ще бъде писарушка с нулев достъп до секретна информация, 519 ако военните си мислят, че очаква да го подкупят. |
|
|
|
|
|
|
Apr 3 2007, 12:31 PM
Коментар
|
|
![]() . ![]() Качени субтитри Група: Ментори Коментари: 691 Регистриран: 8-February 07 Потребител No.: 7 360 Статус: Офлайн |
И аз мислех, че ще е нещо такова, но не бях сигурен. Много ви благодаря за помощта |
|
|
|
|
|
|
Apr 3 2007, 03:27 PM
Коментар
|
|
![]() ( . Y . ) ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: БАРД Коментари: 1 564 Регистриран: 28-March 07 Град: Перник Потребител No.: 20 499 Статус: Офлайн |
58 00:03:05,070 --> 00:03:07,687 Да, да, набута се в ножа ти 11 пъти. 59 00:03:08,087 --> 00:03:09,356 Сядай мирен, Килрой... 60 00:03:10,256 --> 00:03:12,820 докато, ъъ, rustle up some booking slips. Става въпрос за CSI Miami 1x20 Детектив Франк Трип говори на някакъв негър(престъпник), който натъгал наръгал някъв и казва тази реплика...а от там се задава Хорейшио и го пита дали има минутка...натам вече е съвесем друго...та как трябва да преведа това със червеното...да направя няколко резерваций? |
|
------------------------------------ По-добре корав и прост, отколкото само прост.
|
|
|
|
|
Apr 4 2007, 02:07 PM
Коментар
|
|
докато, ъъ, набързо нахвърлям (или попълня) няколко формуляра. А ако се използва "нахвърлям", може да се пропусне "набързо". rustle up - правя нещо набързо. book - предполагам в случая е попълвам досие. slip - отделно парче от нещо (примерно къс хартия). booking наистина е резервация, но в комбинация със slip е самата бланка с която се прави резервацията. |
|
|
|
|
|
|
Apr 4 2007, 02:12 PM
Коментар
|
|
![]() Критикар №1 ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: Майстори Преводачи Коментари: 1 486 Регистриран: 5-January 07 Град: Шумен / Варна Потребител No.: 228 Статус: Офлайн Моят блог |
Основното, което трябва да се изпусне, е това възклицание "ъъ". Подобни възклицания в никакъв случай не трябва да се превеждат (о, а, у, ъ, е...). Зрителят ги чува, не е нужно и да ги чете.
|
|
|
|
|
|
|
Apr 4 2007, 05:24 PM
Коментар
|
|
Основното, което трябва да се изпусне, е това възклицание "ъъ". Подобни възклицания в никакъв случай не трябва да се превеждат (о, а, у, ъ, е...). Зрителят ги чува, не е нужно и да ги чете. Наистина е добре да се изпускат, когато са самостоятелни, но когато са част от изречение е по-добре да се оставят защото го разнообразяват и му придават по-приятна видимост. Например "Ох, колко е интересно" изглежда много по-емоционално от простото "Колко е интересно". Не забравяйте, че възприемаме и с очите си, не само с ушите си. Нека дадем храна на колкото е възможно повече възприятия едновременно. Това подобрява общуването. |
|
|
|
|
|
|
| liquid |
Apr 4 2007, 06:53 PM
Коментар
|
|
Качени субтитри Гост Статус: Офлайн |
Една удивителна в края на изречението съчетана с интонацията, с която се произнася дадената реплика дава достатъчна представа на зрителя за емоционалността на казаното. Не се сещам да съм виждал преводи с подобни възклицания в българския език. Поне за момента се сещам, че седят добре в поезията. Не знам как едно "Ъъ, не знам." може да изглежда добре в каквато и да е ситуация.
|
|
|
|
|
|
|
Apr 4 2007, 09:00 PM
Коментар
|
|
Една удивителна в края на изречението съчетана с интонацията, с която се произнася дадената реплика дава достатъчна представа на зрителя за емоционалността на казаното. Не се сещам да съм виждал преводи с подобни възклицания в българския език. Поне за момента се сещам, че седят добре в поезията. Не знам как едно "Ъъ, не знам." може да изглежда добре в каквато и да е ситуация. Може би ако препрочетеш някоя книга ще видиш подобен превод. Дано не се налага да прилагам цитати от преводна литература. Въпросът не е възклицанието да подобрява ситуацията, а да й даде изразност, да я подчертае. Препинателният знак е твърде ограничен като изразно средство и употреба, при това не винаги е приложим там, където има възклицания. Когато срещнем изречение в което се среща например "ъъъ", веднага изниква образ на човек, който се затруднява да произнесе определено словосъчетание и като се комбинират слуховото възприятие от чутия звук и визуалното от видяния текст, впечатлението става значително по-дълбоко. Хапни нещо със запушени уши и нос, след това махни тапите и опитай отново. Сам ще усетиш разликата. Когато обработваме текст, трябва да отчитаме влиянието върху публиката, т.е. преводачът трябва да разбира настройките на определени слоеве от обществото и да дърпа необходимата струнка. Повярвай ми, приятелю, отдавна се занимавам с човешкия разум и взаимодействието му с околната среда. Тези "дреболии" съвсем не са за подценяване. |
|
|
|
|
|
|
Apr 4 2007, 09:52 PM
Коментар
|
|
![]() Критикар №1 ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: Майстори Преводачи Коментари: 1 486 Регистриран: 5-January 07 Град: Шумен / Варна Потребител No.: 228 Статус: Офлайн Моят блог |
yurie ако не е контра няма кой да е. Хайде след като решихме въпроса с псувните да изпълним преводите и с възклицания. Пък нищо, че то се вижда, че говорещия се "спъва" в говора... ние да си го покажем и в субитрите, да нахраним "колкото се може повече сетива". Що за глупост... Примерът с тапите е безмислен - като гледаш филм нито си затваряш очите, нито си запушваш ушите. |
|
|
|
|
|
|
Apr 5 2007, 11:33 AM
Коментар
|
|
yurie ако не е контра няма кой да е. Хайде след като решихме въпроса с псувните да изпълним преводите и с възклицания. Пък нищо, че то се вижда, че говорещия се "спъва" в говора... ние да си го покажем и в субитрите, да нахраним "колкото се може повече сетива". Що за глупост... Примерът с тапите е безмислен - като гледаш филм нито си затваряш очите, нито си запушваш ушите. Не знаех, че не е позволено да имам мнение различно от твоето. Изглежда, че който мисли различно от непогрешимия Sisq0 е контра и глупак. Досега единствено съм излагал своята гледна точка, без да атакувам лично опонента си. В края на краищата форумът е за това, всеки да може да излага свободно мнението си, разбира се без да прекрачва границите на добрия тон. Форумът е добър, когато е пълен с различни заключения и гледни точки. Иначе се превръща в беззъб апотеоз на определени авторитети. В отговор: Покажи ми оригинални субтитри изпълнени с възклицания. Какво правим, когато филма се гледа от хора, които не чуват. Или те са длъжни да четат възклицанията по устните. Примерът с тапите е демонстрация за комплексността на възприятията. Субтитрите са символи, така че те въздействат заедно с речта и човек я възприема и визуално. Бих приел да не се превежда самостоятелно възклицание, но когато е част от израз не виждам защо да не бъдат изписвани. Това няма да претрупа субтитрите. Неизписването обаче е твърде възможно да ги осакати. И последно - какво лошо и глупаво виждаш в това да дадем храна на сетивата? |
|
|
|
|
|
|
Apr 5 2007, 12:17 PM
Коментар
|
|
Не, бе Юри, не съм имал това предвид и се извинявам, ако така си го разбрал Цитат В отговор: Покажи ми оригинални субтитри изпълнени с възклицания. Ами именно де - няма. Субтитрите са за да предават есенцията на разговора, като с това да допълват изпълнението на актьора, а не да предават дословно емоционалното му настроение (в такъв случай от актьорите няма нужда, може просто да се водят текстови диалози на някакъв фон). Още веднъж се извинявам, ако си се почувствал засегнат от горното ми мнение. Въобще не съм целял това. Този коментар е бил редактиран от Sisq0 на Apr 5 2007, 12:20 PM |
|
|
|
|
|
|
Apr 5 2007, 03:31 PM
Коментар
|
|
![]() The engineer ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: Майстори Преводачи Коментари: 285 Регистриран: 7-January 07 Град: Варна Потребител No.: 257 Статус: Офлайн |
Може би ако препрочетеш някоя книга ще видиш подобен превод. Какво правим, когато филма се гледа от хора, които не чуват. yurie, даваш два много добри примера - книгите и субтитрите за глухонеми Специално съм гледал дали в преводите по ТВ и кино се слагат възклицания и мога да потвърдя, че отговорът е не. Поздрави, mirror. Този коментар е бил редактиран от mirror на Apr 5 2007, 03:35 PM |
|
------------------------------------ ![]() |
|
|
|
|
![]()
|
|
Олекотена версия | Час: 12th August 2026 - 12:30 AM |