In nidor eGo fides

Качени субтитри
Група: Майстори Преводачи
Коментари: 1 110
Регистриран: 29-December 07
Град: The city of sixty ships
Потребител No.: 55 744
Статус: Офлайн

|
И все пак може!  * Даденото от колегата sed решение на проблема напълно отговаря на истината (всеки може да го провери), но лично мен не ме задоволява качеството на образа на превюто - картината е "назъбена" и пълна с цветови "артифакти":
Както се вижда на картинката, дори рендирането на буквите е грозно, личи си дори червената компонента от анти-алиасинга на шрифта. Положението е още по-лошо, ако човек реши малко да си разшири видео-превюто - картинката става още по-назъбена, буквално с презредова развивка (interlaced). Същото е и положението със 720/1080p.
* Преди няколко дни имах време и реших подробно да се занимая с нещата, защото вече ми накипя. И аз като него рових из форумите, и естествено, най-добрият съвет дойде от форума на авторите на SW (виж поста на djstx2003). Опитах тяхното решение и стигнах до положението, което по друг начин е решил sed и така започна моята битка за качеството на картината.
* Подозренията ми, кое причинява този проблем се оказаха верни. Виновен за всичко е новия композитен мениджър на Vista/Se7en. Тоест - онази част от ОС, която се грижи за оформлението на всеки прозорец - закръглените ъгли, декорацията и най-вече - прозрачностите и подобните им шаренийки. И наистина - такива ефекти се реализират доста трудно и най-вече бавно, освен, ако този мениджър (Desktop Window Manager) не е композитен. За справка, що е то и как работи - http://en.wikipedia.org/wiki/Compositing_window_manager, http://en.wikipedia.org/wiki/Alpha_blending#Alpha_blending.
* Проблемът на SW е, че той НЕ поддържа разширеното цветово пространство RGBA (YCbCr) на този DWM, а само първичното (RGB). Точно затова, част от решението, което предлагам по-долу, е свързано именно с насилственото избиране на RGB пространството за изход след рендиране.
И така: 1. Започнете инсталиране на К-lite кодек пакета - изберете версия над 5.3.0 (която вече е стара). На втория екран от инсталацията, когато могат да се задават някои предварителни настройки, намерете заградените в червено редове и изберете двете опции.
2. След приключване на инсталацията, ако няма да ви дразни лошото качество на видеото, значи вече имате готов и работещ, дори и със mkv видео SW (първата опция - Enable processing of raw video е точно за това). 3. Ако пък желаете да се върнете съвсем към добрия стар SW, от времето на winXP, тогава.... изключете напълно композитинга във DWM - тоест изключете Aero! Да, точно така, точно то е композитния мениджър. Върнете се към класическата схема (Windows Classic), поне докато работите с SW, винаги можете да си върнете "шаренийките" обратно. 4. Който все пак си харесва шаренийките (а и има нещо друго - с тях, при включено Aero, действа и един съвсем нов процес - Performance Prefetcher, който неимоверно ускорява нещата и машината просто лети...), нека не изключва глобално композитинга, а да го стори локално, само за SubtitleWorkshop. За целта, намерете програмата в менюто (крие се най-отдолу: All programs -> URUSoft -> SubtitleWorkshop, натиснете дясно копче на мишката и изберете Properties. От там, изберете Compatibility -> Change settings for all users и маркирайте Disable desktop composition.
Готово! Вече имате работещ "по старому" SW, с перфектен образ, качествено рендирани субтитри, поддържащ всички формати.
Ето две картинки - на първата е положението, преди настройките, а на втората - след тях. Надявам се, че разликата е очевидна.
Желая късмет на всички, ползващи този боен продукт под Вин7 
|