subs.sab.bz - Информация
Здравейте ( Вход | Регистрация )
subs.sab.bz - Информация
Sep 12 2012, 06:35 PM
Коментар
|
|
|
-= Ветеран =- ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: Потребител Коментари: 213 Регистриран: 2-January 10 Град: Русе Потребител No.: 104 256 Статус: Офлайн |
Тези дни излезе "Официален правописен речник на българския език", като "любимецът" на sty - проф. Владо Мурдаров казал следното - "Той е най-пълният, независимо че на пазара има и други, освен това е официален, с него трябва да се съобразяват всички, които пишат и говорят."... заключил мъдро професорът. Следва цитат от статията във в. "24 часа", заедно с редакционната статия по въпроса, която силно подкрепям. В речника са включени и думи, като айпод и айпад, Интересното при тях е, че фомата за множествено число има дублети - айпади или айпадове. Вторият вариант обаче е записан с курсив, защото не се препоръчва особено от авторите. Записано е също тийнейджър, а не тинейджър, както се изговаря. Нонстоп е една дума, също и инвитро, онлайн и арттерапия. Една дума е и дежавю. В речника влизат и кльомба, клъстер, таблет и импийчмънт. ЕКГ данни и БГ гражданин е редно да се пишат според новата форма.Тя указва и че трябва да пишем айрян. Това е турска дума и на турски правилно е да се казва айран, но много често се случва носителят на езика да си избере по-особена форма, обясни езиковдът. Изданието прави реверанс на главната буква - Вие, Президентство, Министерствата също трябва да се пишат с главна буква, дори да не е цялото наименование. Дори Вътрешно министерство или Здравно министерство трябва да са с главно В и З. Лекарите вече имат право на избор - мжду глюкоза и гликоза. В речника е обяснено и как да се поставят препинателните знаци. Првилната последователност е ?!, а не !?. В първата част са основните правила на българския език. Досега в тях не е била обяснявана множествената форма на герой. Това с еналожило, защото масово се пишело неправилно "геройте", правилното, естествено е "героите".... Речникът всъщност е законодател на съвременния български език, твърдят авторите. Ето я и редакционната статия: А вашата мамка също ли?! Човешката мисъл тече само в езикова форма, затова администратирането на езика фактически е управления на мисленето. Ако свободата на личността в България е ценност, би трябвало нормотворчеството в българския език поне да се ограничи като първа стъпка към премахването му. Новият правописен речник на българския език обаче е стигнал далече в обратната посока- той съдържа нови и задължителни предписания. При това съставителите му предупреждват, че техните забрани са официални, защото именно те са органът, упълномощен да въдворява думите по "правилния" начин. Упълномощен от кого? Да е имало избори за езиковеди? Не е имало. Да е гласуван закон за българския език в Народното събрание? Слава богу, не е гласуван. Нали уж е ясно, че свободата на словото е майка на всички човешки свободи. Те произтичат от нея и затова колкото повече и по-усложнени са праивлата за правопис, толкова повече пречки се поставят пред свободата на словото. Да не говорим, че според същите езикови нормотворци има и правоговор, който пък вече е върхът на езиковото мракобесие. **** Тия ще ни побъркат. Този коментар е бил редактиран от mike28 на Sep 12 2012, 06:38 PM |
|
------------------------------------ "Човек може да гледа, но за да вижда добре, той трябва да се научи." Маргьорит Дюрас |
|
|
|
|
![]() |
Sep 14 2012, 09:35 PM
Коментар
|
|
|
-= Ветеран =- ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: Потребител Коментари: 213 Регистриран: 2-January 10 Град: Русе Потребител No.: 104 256 Статус: Офлайн |
Ами, първо - не съм пускал отделна тема, второ - нямам нужда да си чеша клавиатурата. (е, имам де, но не точно по такива въпроси) Много интересно, как въпросът за пълния и краткия член явно е бил умуван и аха да променят нещо там, някак си между другото споменават, че засега си остава така. (тоест, може да очакваме промяна при следващия речник) Не съм много съгласен, че примерно наименованието на модел телефон трябва да влезе в речника, че дайте тогава да вкараме и "Кашкай" сигурно стотици българи карат този Нисан, пък и звучи доста особено. Да, всеки технически грамотен на средно ниво знае какво е айфон, без да му го казват някакви речници. Много ясно, че няма ДКВР примерно да прави промени в езика, но някои от тези "тесни" специалисти доста се изложиха и с предното издание на речника. Част от вкараните думи са на принципа "да има там", без реално да се ползват в речта, за някои направо подозирам, че авторите сами са си ги измислили. Както и да е, на мен не ми допада отношението, което е демонстрирал проф. Мурдаров и отново натъртвам, че не е това начина да налагаш "правилен" език. Хе-хе, малко ми напомня за Мъри Стоилов и неговият "правилен" футбол. Както и да е, който си вземе речника, нека сподели какви други промени има вътре. Този коментар е бил редактиран от mike28 на Sep 14 2012, 09:36 PM |
|
------------------------------------ "Човек може да гледа, но за да вижда добре, той трябва да се научи." Маргьорит Дюрас |
|
|
|
|
mike28 Официален правописен речник? Sep 12 2012, 06:35 PM
sty Отделям мнението на mike28 в нарочна тема в подход... Sep 12 2012, 07:53 PM
mike28 E, мисля, че това за писането "както ни падне... Sep 12 2012, 08:13 PM
JediAndrey Хората отразяват една естествена еволюция на езика... Sep 12 2012, 09:48 PM
SugarByte Навремето ме учеха, че езикът отразява съвремието.... Sep 12 2012, 10:01 PM
@rise_(miroslav93) Моето следходно :D мнение е, че това трябва да го ... Sep 12 2012, 10:11 PM
sty Момичета и момчета, не става дума за заемките в ез... Sep 12 2012, 10:15 PM
mike28 Никой не е против езиковедите, но да ми се изтъпан... Sep 12 2012, 10:32 PM
tato Не разбирам какво ви терзае.
Точно Институтът по б... Sep 13 2012, 11:46 AM
LastHope Мен слятото писне по-долу нещо ми изглежда неестес... Sep 14 2012, 08:00 PM
stargazer При всички положения предпочитам в речника да влез... Sep 17 2012, 01:25 PM
LastHope Ей това мнение от един форум много ми хареса, не м... Oct 11 2012, 03:19 PM
Victoria Хм, интересно на какво попаднах току-що:
Ама явно... Oct 11 2012, 03:47 PM
sty Аз впрочем си го купих, както винаги правя с новит... Jan 23 2013, 08:17 PM![]()
|
|
Олекотена версия | Час: 7th July 2026 - 10:29 PM |