subs.sab.bz - Информация
Здравейте ( Вход | Регистрация )
subs.sab.bz - Информация
Sep 12 2012, 06:35 PM
Коментар
|
|
|
-= Ветеран =- ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: Потребител Коментари: 213 Регистриран: 2-January 10 Град: Русе Потребител No.: 104 256 Статус: Офлайн |
Тези дни излезе "Официален правописен речник на българския език", като "любимецът" на sty - проф. Владо Мурдаров казал следното - "Той е най-пълният, независимо че на пазара има и други, освен това е официален, с него трябва да се съобразяват всички, които пишат и говорят."... заключил мъдро професорът. Следва цитат от статията във в. "24 часа", заедно с редакционната статия по въпроса, която силно подкрепям. В речника са включени и думи, като айпод и айпад, Интересното при тях е, че фомата за множествено число има дублети - айпади или айпадове. Вторият вариант обаче е записан с курсив, защото не се препоръчва особено от авторите. Записано е също тийнейджър, а не тинейджър, както се изговаря. Нонстоп е една дума, също и инвитро, онлайн и арттерапия. Една дума е и дежавю. В речника влизат и кльомба, клъстер, таблет и импийчмънт. ЕКГ данни и БГ гражданин е редно да се пишат според новата форма.Тя указва и че трябва да пишем айрян. Това е турска дума и на турски правилно е да се казва айран, но много често се случва носителят на езика да си избере по-особена форма, обясни езиковдът. Изданието прави реверанс на главната буква - Вие, Президентство, Министерствата също трябва да се пишат с главна буква, дори да не е цялото наименование. Дори Вътрешно министерство или Здравно министерство трябва да са с главно В и З. Лекарите вече имат право на избор - мжду глюкоза и гликоза. В речника е обяснено и как да се поставят препинателните знаци. Првилната последователност е ?!, а не !?. В първата част са основните правила на българския език. Досега в тях не е била обяснявана множествената форма на герой. Това с еналожило, защото масово се пишело неправилно "геройте", правилното, естествено е "героите".... Речникът всъщност е законодател на съвременния български език, твърдят авторите. Ето я и редакционната статия: А вашата мамка също ли?! Човешката мисъл тече само в езикова форма, затова администратирането на езика фактически е управления на мисленето. Ако свободата на личността в България е ценност, би трябвало нормотворчеството в българския език поне да се ограничи като първа стъпка към премахването му. Новият правописен речник на българския език обаче е стигнал далече в обратната посока- той съдържа нови и задължителни предписания. При това съставителите му предупреждват, че техните забрани са официални, защото именно те са органът, упълномощен да въдворява думите по "правилния" начин. Упълномощен от кого? Да е имало избори за езиковеди? Не е имало. Да е гласуван закон за българския език в Народното събрание? Слава богу, не е гласуван. Нали уж е ясно, че свободата на словото е майка на всички човешки свободи. Те произтичат от нея и затова колкото повече и по-усложнени са праивлата за правопис, толкова повече пречки се поставят пред свободата на словото. Да не говорим, че според същите езикови нормотворци има и правоговор, който пък вече е върхът на езиковото мракобесие. **** Тия ще ни побъркат. Този коментар е бил редактиран от mike28 на Sep 12 2012, 06:38 PM |
|
------------------------------------ "Човек може да гледа, но за да вижда добре, той трябва да се научи." Маргьорит Дюрас |
|
|
|
|
![]() |
Sep 13 2012, 11:46 AM
Коментар
|
|
![]() #StandWithUkraine ![]() Качени субтитри Група: Ментори Коментари: 3 068 Регистриран: 22-December 06 Град: τατooιne Потребител No.: 50 Статус: Офлайн |
Не разбирам какво ви терзае. Точно Институтът по български език е институцията, която трябва да определя правилата за правопис. Кой друг? Да, езикът е ненужно усложнен, но той си е усложнен от 100 години. Освен това никъде не видях да са написали „Министерство на Здравеопазването“. Видях „Здравно министерство“, което е друго и не ми бърка в очото, щом само първата буква в наименованието е главна. „Вие“ - не знам каква е промяната, разсъждавам само върху статията. Ще си купя речника идните дни. Но не смятам да пиша „Вие“ с главна буква никъде, освен в официални документи. „Айфон“ и т.н. - дори и майка ми знае какво е, използва се масово и не виждам какъв е проблемът да има правило как да се изписва. Пък и са го написали логично. Като цяло ми се струва, че тази тема е малко „много шум за нищо“. |
|
------------------------------------ Може да ползвате оформлението на моите теми свободно, без да ме цитирате.
Полезни връзки: ► ФОРУМ ЗА НАЧИНАЕЩИ | Търсене по IMDb | OWNSUBS Subtitle Workshop: ФОРУМ | DOWNLOAD | ПРОБЛЕМИ С ВИДЕО |
|
|
|
|
mike28 Официален правописен речник? Sep 12 2012, 06:35 PM
sty Отделям мнението на mike28 в нарочна тема в подход... Sep 12 2012, 07:53 PM
mike28 E, мисля, че това за писането "както ни падне... Sep 12 2012, 08:13 PM
JediAndrey Хората отразяват една естествена еволюция на езика... Sep 12 2012, 09:48 PM
SugarByte Навремето ме учеха, че езикът отразява съвремието.... Sep 12 2012, 10:01 PM
@rise_(miroslav93) Моето следходно :D мнение е, че това трябва да го ... Sep 12 2012, 10:11 PM
sty Момичета и момчета, не става дума за заемките в ез... Sep 12 2012, 10:15 PM
mike28 Никой не е против езиковедите, но да ми се изтъпан... Sep 12 2012, 10:32 PM
LastHope Мен слятото писне по-долу нещо ми изглежда неестес... Sep 14 2012, 08:00 PM
mike28 Ами, първо - не съм пускал отделна тема, второ - н... Sep 14 2012, 09:35 PM
stargazer При всички положения предпочитам в речника да влез... Sep 17 2012, 01:25 PM
LastHope Ей това мнение от един форум много ми хареса, не м... Oct 11 2012, 03:19 PM
Victoria Хм, интересно на какво попаднах току-що:
Ама явно... Oct 11 2012, 03:47 PM
sty Аз впрочем си го купих, както винаги правя с новит... Jan 23 2013, 08:17 PM![]()
|
|
Олекотена версия | Час: 4th July 2026 - 03:01 PM |