subs.sab.bz - Информация
Здравейте ( Вход | Регистрация )
subs.sab.bz - Информация
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() In nidor eGo fides ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: Майстори Преводачи Коментари: 1 110 Регистриран: 29-December 07 Град: The city of sixty ships Потребител No.: 55 744 Статус: Офлайн ![]() |
И все пак може! ![]() * Даденото от колегата sed решение на проблема напълно отговаря на истината (всеки може да го провери), но лично мен не ме задоволява качеството на образа на превюто - картината е "назъбена" и пълна с цветови "артифакти": |
------------------------------------ |
|
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() In nidor eGo fides ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: Майстори Преводачи Коментари: 1 110 Регистриран: 29-December 07 Град: The city of sixty ships Потребител No.: 55 744 Статус: Офлайн ![]() |
RAMIRES, благодаря ти, че ми напомни, какво точно още исках да пиша във втория коментар ![]() Та ето, тук беше началото на мисълта ми: Цитат ...Както колегата sed вече добре разясни, из форумите се носи мълвата, че тази версия си е бъгава по рождение, и премахването й, или даунгрейд-а до версия 2.33 ще оправи проблема. Сигурно е така, но в случая със SW, ние си нямаме никаква нужда от още един чифт изведени върху видеото субтитри, освен тези, които SW сам си вади, затова след малко ще изключим този филтър. а ето и продължението: *VobSub (VSFilter) не е нищо друго, освен междинен филтър, стоящ на пътя на всеки декодиран и вече превърнат в JPEG изображение кадър, преди да бъде визуализиран в прозореца на клиентското приложение, в случая вашият плеър. Да, процесът е точно такъв - всяко видео, което гледаме се състои от милиони статични JPEG "снимки", показващи се една след друга. Именно фактът, че изображенията са в JPEG, не позволява без междинен такъв филтър, върху образа да бъдат наложени качествени субтитри - по простичката причина, че JPEG форматът не допуска прозрачност, за разлика от PNG например. Следователно е нужен "посредник", който пръв да поеме изображението, да наложи ("рендира") върху него буквите с всичките им атрибути - прозрачности, сенки, антиалиасинг и подобни, след което, така обогатеният кадър да бъде подаден на плеъра. Е, това и прави VobSub... Проблемът е, че за простота, авторите на програмата са решили да използват най-лесното цветово пространство (някои биха казали - най-логичното) - RGB32, като разчитат, че декодираният видеопоток ще бъде в същото пространство... Да, ама не. Най-често, особенно матрьошките идват в NV12 и то - некомпресиран JPEG, което просто саботира работата на VSFilter (VobSub). Вече знаем, че SW също извежда своя композитен образ (видео + титри) в същото RGB32 пространство и се погрижихме това да му бъде осигурено. Та значи, в моя случай, аз изцяло съм отказал инсталирането на кой да е от двата, предлагани от пакета K-Lite VobSub филтъра - ver. 2.39 и ver. 2.33, по простичката причина, че специално на SW, те изобщо не са нужни, а и правят бели... Но наистина не съм се сетил, че има потребители, които все още използват стандартния Windows Media Player (няма да обсъждам избора им, дано някой ден прогледнат ![]() За всички, които НЕ ползват като свой основен плеър Windows Media Player, а някой друг, способен сам да рендира титрите върху видеото, ето пропуснатата стъпка в инсталацията на K-Lite пакета: тоест - още в самото начало на исталацията, просто откажете добавянето на "проблемния" VobSub. За потребителите на Shark007 кодек-пакета, нужното решение съм го посочил още в поста за този кодек-пакет, в следната картинка: Забележка: Потребителите, ползващи VirtualDub, както и някои видове софтуер за ауторинг на DVD-та, особенно тези, ползващи софтуер за рипване и OCR на титри от DVD, ЩЕ ИМАТ нужда от тази програмка, за това най-добре все пак да си я инсталират, а когато им пречи (в SW или в техния плеър), нека просто я изключват по описания от колегата RAMIRES начин. p.s. RAMIRES - ![]() Този коментар е бил редактиран от qsatis на Jan 4 2010, 06:36 AM |
------------------------------------ |
|
|
|
![]() ![]() ![]() |
![]() |
Олекотена версия | Час: 12th August 2025 - 02:22 PM |