subs.sab.bz - Информация
Здравейте ( Вход | Регистрация )
subs.sab.bz - Информация
Jul 24 2008, 02:18 PM
Коментар
|
|
![]() -= Новак =- ![]() Качени субтитри Група: Потребител Коментари: 12 Регистриран: 16-February 08 Потребител No.: 61 355 Статус: Офлайн |
Понеже задръстихме една друга тема със спора си около използването на запетайките и относно ... моя принос за внасяне на яснота по въпроса, пренасям разговора тук. Според мен темата за запетайките е много обширна и сложна, и е описана зле - на парче - в различните "официални" източници. Това оставя много спорни въпроси, по които е нормално да спорим, за да ги изчистим веднъж за винаги (или поне докато БАН не реши да ги промени). Подчертавам, че моето не е самореклама! Просто се опитвам да науча нещата в дълбочина и да ги представя на интернет ползвателите във възможно най-лесносмилаемия начин. (Прощавайте. Как е правилно да се пише? Лесносмилаем или лесно смилаем?) Този коментар е бил редактиран от pavel_lazarov на Jul 24 2008, 03:48 PM |
|
|
|
|
|
|
![]() |
Jul 24 2008, 02:54 PM
Коментар
|
|
![]() (◕◡◕) ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: БАРД Коментари: 1 085 Регистриран: 7-March 07 Град: Misanthrope, sie bitte! Потребител No.: 16 581 Статус: Офлайн |
Блах! |
|
------------------------------------ |
|
|
|
|
Jul 24 2008, 04:29 PM
Коментар
|
|
![]() -= Новак =- ![]() Качени субтитри Група: Потребител Коментари: 12 Регистриран: 16-February 08 Потребител No.: 61 355 Статус: Офлайн |
Ето моите източници за "Вметнатите думи и изрази", за които твърдя следното Цитат Правило Не пишем запетайка пред вметнати думи и къси изрази като обаче, например, да кажем, според мен, по мое мнение, надявам се, струва ми се, напротив, обратно, от една страна, може би, наистина, следователно, значи, вероятно, навярно, по всяка вероятност, по такъв начин, като че ли, всъщност, сякаш, очевидно в случаите, в които играят роля на просто пояснение. Когато са в началото на изречението, те не нарушават интонацията на изказването и не се формират като вметнати. Следователно не се отделят със запетаи. ![]() ![]() ![]()
Този коментар е бил редактиран от pavel_lazarov на Jul 24 2008, 04:35 PM |
|
|
|
|
|
|
Jul 24 2008, 04:57 PM
Коментар
|
|
![]() Критикар №1 ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: Майстори Преводачи Коментари: 1 486 Регистриран: 5-January 07 Град: Шумен / Варна Потребител No.: 228 Статус: Офлайн Моят блог |
Две дузини ненужни постове в друга тема + една ненужна тема. Това ми е заключението. Г-н Лазаров, не е никак зле да научите правилото за писане на пълен/кратък член, преди да тръгвате на поход за ограмотяване на нацията! Правилната употреба на запетайки, която очевидно е изключително важна за вас, не изчерпва правилата в българския език. |
|
|
|
|
|
|
Jul 24 2008, 05:42 PM
Коментар
|
|
|
-= Ветеран =- ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: Потребител Коментари: 221 Регистриран: 26-December 06 Потребител No.: 94 Статус: Офлайн |
Е, добре де, Павле, в източниците ти ясно е посочено кои вметнати думи и изрази се отделят със запетая и кои не се отделят със запетая. Не знам какво повече да кажа. Съжалявам, че не съумяваш да ползваш пълноценно справочната литература и не успяваш да схванеш разликата. Не мога да ти помогна. Този коментар е бил редактиран от Elitsa на Jul 24 2008, 07:17 PM |
|
------------------------------------ Quit smoking or die trying! Не пуши от 12 март 2009 г., 16 ч. 17 мин. So it goes. |
|
|
|
|
Jul 24 2008, 05:55 PM
Коментар
|
|
В източниците ми се говори ясно за "думи като ..." и са посочени серии от думи и изрази, които завършват (сериите) с "... и др.", т.е. не си права, като казваш, че там е ясно ... Цитат ... посочено кои вметнати думи и изрази се отделят със запетая и кои не се отделят със запетая. Онези "другите" думи са оставени на интерпретацията на авторите. Това е. И моето Правило не противоречи по никакъв начин на казаното в тези официални издания. Аз зная какво можеш да кажеш, Елица. И мисля, че ти също знаеш, но не желаеш да го кажеш. ----------------- Благодаря за заръката, Sisq0! Отивам да "науча правилото за писане на пълен/кратък член". Ако не съм го сторил до сега, ще да се дължи на желанието ми просто да помагам на нуждаещите се, а не да ограмотявам нацията. Този коментар е бил редактиран от pavel_lazarov на Jul 24 2008, 06:28 PM |
|
|
|
|
|
|
Jul 24 2008, 07:29 PM
Коментар
|
|
![]() -=БиРоЛоГ=- ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: Майстори Преводачи Коментари: 1 321 Регистриран: 1-January 07 Град: София Потребител No.: 186 Статус: Офлайн |
Тиру - лиру, прати ми 20 лева и щи прата запетайките и точките Ей, секакви хора има на тоя свет, ей... |
|
------------------------------------ Там, където виждам моя баща,
там, където виждам моята майка, моите сестри и братя. От самото начало на времето те ме зоват да заема своето място сред тях! "Истина е, че няма идеални, но има идеали..." ...разлях на клавиатурата си една бира, след това каквото и да натисках, печатеше само три главни букви: "ОЩЕ"... |
|
|
|
|
Jul 24 2008, 10:18 PM
Коментар
|
|
![]() (◕◡◕) ![]() ![]() ![]() Качени субтитри Група: БАРД Коментари: 1 085 Регистриран: 7-March 07 Град: Misanthrope, sie bitte! Потребител No.: 16 581 Статус: Офлайн |
Запетаята е И пауза! Писнà ми да го повтарям. Ае, деф ол бурдан! Аз казах. Хау! |
|
------------------------------------ |
|
|
|
|
![]()
|
|
Олекотена версия | Час: 25th April 2026 - 10:07 PM |