Brought to you by Headoff Xen

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Collapse

> subs.sab.bz - Информация

Сериал/Прогрес The Cleaner (2022) - 02x05 от lora632 new7.gif
Peacemaker (2025) - 02x08 от spitfire_ new7.gif
Untamed (2025) - 01x05 от The_Assassin
Shef (2025) - 07x13 от Василиса
Rise of the Raven - 01x06 от Guerrilla
Power Book II: Ghost - Сезон 2 от motleycrue
Wednesday (2025) - 02x08 от Tigermaster
Dexter: Resurrection - Season 1 от The_Assassin
Eyes of Wakanda (2025) - Сезон 1 от С. Славов
Ransom Canyon - 01x08 от JoroNikolov
УебРип субтитри Outlander: Blood of My Blood - 01x10 от JoroNikolov new7.gif
The Conjuring: Last Rites - Субтитри от sub.Trader new7.gif
Tulsa King (2025) - 03x03 от JoroNikolov
Freakier Friday (2025) - Субтитри от
TWD: Dead City - Сезон 2 от JoroNikolov
Escape at Dannemora - Сезон 1 от JoroNikolov
The Fantastic 4: First Steps - Субтитри от sub.Trader
The Loudest Voice - Сезон 1 от JoroNikolov
Umbre (2014) - Сезон 1 от Fastuka
Война и музика (2025) - Субтитри от Fastuka
Филм/Прогрес The Naked Gun (2025) - Субтитри от spitfire_ new7.gif
Nobody 2 (2025) - Субтитри от dimi123 new7.gif
LEGO Disney Princess - Субтитри от Gloripeace
Jurassic World: Rebirth - Субтитри от The_Assassin
M3GAN 2.0 (2025) - Субтитри от Слав Славов
Fear Street: Prom Queen - Субтитри от KikoDraka
Don't Move (2024) - Субтитри от KikoDraka
Master Z: The Ip Man Legacy - Субтитри от Tigermaster
The Legend of Ochi (2025) - Субтитри от Слав Славов
Uglies (2024) - Субтитри от KikoDraka
 Forum Rules ПРАВИЛА НА РАЗДЕЛА!
4 страници V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic Thank You
> The Tudors, Мнения и дискусии
Оценка 5 V
Sisq0
коментар Apr 16 2007, 11:05 PM
Коментар #16

Критикар №1
Качени субтитри

Група: Майстори Преводачи
Коментари: 1 486
Регистриран: 5-January 07
Град: Шумен / Варна
Потребител No.: 228
Статус: Офлайн
Моят блог

lady.di good.gif

Рядко хваля ('щот съм темерут crazy.gif), но помолих cerato с caravaggio да правят субтитрите за Тюдорите, защото за себе си смятах, че в този сайт няма по-подходящи преводачи за този сериал. Едно на ръка, че бяха на историческа вълна от Рим (макар и в една по-друга епоха) и второ, и по-важно за мен, педантичното вглеждане в детайла на caravaggio, което адски много ми допада. В мен тя намери абсолютен фен bow.gif

п.п.
Може и да съм офтопик, ама веднъж ми се е отворила душичката, та викам да си го кажа biggrin.gif

Go to the top of the page PM

+Quote Post
yurie
коментар Apr 17 2007, 07:47 PM
Коментар #17

-= Потребител =-
**
Качени субтитри

Група: Начинаещи преводачи
Коментари: 66
Регистриран: 18-March 07
Град: София
Потребител No.: 19 205

Цитат(lady.di @ Apr 16 2007, 07:10 PM) *
Това с кардинала е интересно. Има и други неточности, напр. на срещата в Кале, френският Дофин би трябвало да е около 2 годишен, а Блъди Мери на 4 (никак не изглеждат на по толкова).

Освен това представят френския престолонаследник като Анри Филип, а всъщност Мери е била сгодена за Франсоа, който е бил първороден син на Франсоа I и който никога не става крал.

PS Мисля, че бъркаш за папата. Александър VІ умира 1503 година, а това дефинитли не е времето на сериала. T.e. излиза, че на смъртно ложе е именно Адриан, съответно новоизбраният папа е Климент VII, който е Медичи, не Орсини... в същото време във филма говорят за Александър. Уф, съвсем се замотах. Опитвам се да намеря нещо по-подробно относно Орсини в архивите на Ватикана, ще се обадя като открия, ако не умра от старост дотогава, егати библиотеката, егати чудото!

След смъртта на Адриан 4ти за папа е избран кардинал Орландо Бандинели, който приема името Александър 3ти, а не Климент 7ми, така че във филма не бъркат.
С номер 4 и 5 е /анти/папа Виктор (преди него е имало един Виктор 4ти, който не бил признаван от този Виктор), който е избран от поддържниците на Фридрих Барбароса в същата година, когато е избран Александър.
Но нито Александър, нито четиримата антипапи по негово време са от рода Орсини. От този род е имало трима папи, като преди тези събития е бил Бенедикт 13ти, а след тях - Целестин 3ти.

+Quote Post
lady.di
коментар Apr 17 2007, 08:11 PM
Коментар #18

Дърта вещица
Качени субтитри

Група: Потребител
Коментари: 424
Регистриран: 8-January 07
Град: Frankfurt am Main
Потребител No.: 307

Цитат(yurie @ Apr 17 2007, 07:47 PM) *
След смъртта на Адриан 4ти за папа е избран кардинал Орландо Бандинели, който приема името Александър 3ти, а не Климент 7ми, така че във филма не бъркат.
С номер 4 и 5 е /анти/папа Виктор (преди него е имало един Виктор 4ти, който не бил признаван от този Виктор), който е избран от поддържниците на Фридрих Барбароса в същата година, когато е избран Александър.
Но нито Александър, нито четиримата антипапи по негово време са от рода Орсини. От този род е имало трима папи, като преди тези събития е бил Бенедикт 13ти, а след тях - Целестин 3ти.

Еее, не, чакай малко, едно по едно. Май говорим за различни неща (не съм се изразила добре). Именно Адриан, а не Александър е на смъртно ложе, но не лудия англичанин, а Адриан VI. И след него, в 1523 г. идва Климент VII.
Просто исторически НЯМА как да става дума за друг папа. Погледнете годините, в които се развива действието все пак. Какъв Фридрих Барбароса ?!, говорим за 16 век все пак.

------------------------------------
Живея в нова приказка от 19.11.2008...

+Quote Post
caravaggio
коментар Apr 17 2007, 10:44 PM
Коментар #19

-= Новак =-
*
Качени субтитри

Коментари: 23
Регистриран: 20-January 07
Град: Center of the universe
Потребител No.: 1 732

Цитат(Sisq0 @ Apr 17 2007, 12:05 AM) *
lady.di good.gif

Рядко хваля ('щот съм темерут crazy.gif), но помолих cerato с caravaggio да правят субтитрите за Тюдорите, защото за себе си смятах, че в този сайт няма по-подходящи преводачи за този сериал. Едно на ръка, че бяха на историческа вълна от Рим (макар и в една по-друга епоха) и второ, и по-важно за мен, педантичното вглеждане в детайла на caravaggio, което адски много ми допада. В мен тя намери абсолютен фен bow.gif

п.п.
Може и да съм офтопик, ама веднъж ми се е отворила душичката, та викам да си го кажа biggrin.gif

wub.gif

P.S. Утре очаквайте малко поезия от Томас Уайът.

King Henry the Eighth, to six wives he was wedded: one died, one survived, two divorced, two beheaded.

+Quote Post
yurie
коментар Apr 17 2007, 10:55 PM
Коментар #20

-= Потребител =-
**
Качени субтитри

Група: Начинаещи преводачи
Коментари: 66
Регистриран: 18-March 07
Потребител No.: 19 205

Цитат(lady.di @ Apr 17 2007, 09:11 PM) *
Еее, не, чакай малко, едно по едно. Май говорим за различни неща (не съм се изразила добре). Именно Адриан, а не Александър е на смъртно ложе, но не лудия англичанин, а Адриан VI. И след него, в 1523 г. идва Климент VII.
Просто исторически НЯМА как да става дума за друг папа. Погледнете годините, в които се развива действието все пак. Какъв Фридрих Барбароса ?!, говорим за 16 век все пак.

Правилно. Говорим за различни неща и грешката е моя.

+Quote Post
lady.di
коментар Apr 17 2007, 11:11 PM
Коментар #21

Дърта вещица
Качени субтитри

Цитат(yurie @ Apr 17 2007, 10:55 PM) *
Правилно. Говорим за различни неща и грешката е моя.

Важното е, че се разбрахме derisive.gif

caravaggio, очаквам с огромен интерес 54.gif

+Quote Post
wishful
коментар Apr 18 2007, 07:46 AM
Коментар #22

-= Новак =-
*
Качени субтитри

Група: Преводачи
Коментари: 29
Регистриран: 22-January 07
Потребител No.: 1 958

Цитат(lady.di @ Apr 16 2007, 07:10 PM) *
Това с кардинала е интересно. Има и други неточности, напр. на срещата в Кале, френският Дофин би трябвало да е около 2 годишен, а Блъди Мери на 4 (никак не изглеждат на по толкова).

Освен това представят френския престолонаследник като Анри Филип, а всъщност Мери е била сгодена за Франсоа, който е бил първороден син на Франсоа I и който никога не става крал.

PS Мисля, че бъркаш за папата. Александър VІ умира 1503 година, а това дефинитли не е времето на сериала. T.e. излиза, че на смъртно ложе е именно Адриан, съответно новоизбраният папа е Климент VII, който е Медичи, не Орсини... в същото време във филма говорят за Александър. Уф, съвсем се замотах. Опитвам се да намеря нещо по-подробно относно Орсини в архивите на Ватикана, ще се обадя като открия, ако не умра от старост дотогава, егати библиотеката, егати чудото!

lady.di, много си сладка smiley.gif. Да не сте сестри с caravaggio smiley.gif
Значи, във филма умира папа Александър, а по времето на Хенри Осмият smiley.gif има само един папа с това име - Александър VІ. И той умира през 1503 година. Възможно е това да е годината, в която се случват случките. Ако беше в по-късни години, Хенри трябваше да е дебелак. В по-късни времена единственият английски крал, който е бил по-дебел от него е Джордж ІV (в началото на 19-ти век). pig_ball.gif
От друга страна, Хенри се жени за Катерина Арагонска през 1502 г., когато умира брат му Артър, така че е невъзможно дъщеричката им "Блъди" Мери да е толкова голяма. Не знам, някаква бъркотия е настанала...

Прилагам списък на папите от периода на "кралуването" на Хенри VІІІ:

Александър VI (1492-1503)
Пий III (1503)
Юлий II (1503-13)
Лъв X (1513-21)
Адриан VI (1522-23)
Климент VII (1523-34)
Павел III (1534-49)

+Quote Post
dvdboy
коментар Apr 18 2007, 08:47 AM
Коментар #23

-= БоЙ По ДВД-то =-
Икона на група
Качени субтитри

Група: Администратори
Коментари: 133
Регистриран: 21-December 06
Потребител No.: 9

С удоволствие и интерес следя дискусията ви, но оставам с впечатлението, че търсите някаква историческа правда в сериала. Не забравяйте, че е правен от американци за американци, така че 5-10 години нагоре-надолу... и без това те изобщо не познават европейската история. Аз лично няма да бъда учуден, ако по някое време се появят Артур и рицарите на кръглата маса. weirdoor7.gif

+Quote Post
lady.di
коментар Apr 18 2007, 09:49 AM
Коментар #24

Дърта вещица
Качени субтитри

Цитат(wishful @ Apr 18 2007, 07:46 AM) *
lady.di, много си сладка smiley.gif. Да не сте сестри с caravaggio smiley.gif
Значи, във филма умира папа Александър, а по времето на Хенри Осмият smiley.gif има само един папа с това име - Александър VІ. И той умира през 1503 година. Възможно е това да е годината, в която се случват случките. Ако беше в по-късни години, Хенри трябваше да е дебелак. В по-късни времена единственият английски крал, който е бил по-дебел от него е Джордж ІV (в началото на 19-ти век). pig_ball.gif
От друга страна, Хенри се жени за Катерина Арагонска през 1502 г., когато умира брат му Артър, така че е невъзможно дъщеричката им "Блъди" Мери да е толкова голяма. Не знам, някаква бъркотия е настанала...

Прилагам списък на папите от периода на "кралуването" на Хенри VІІІ:

Александър VI (1492-1503)
Пий III (1503)
Юлий II (1503-13)
Лъв X (1513-21)
Адриан VI (1522-23)
Климент VII (1523-34)
Павел III (1534-49)

Благодаря за сладката, ама нещо не ми харесва този снизходителен тон. Аз много рядко се намесвам без да съм проверила в няколко източника и на няколко езика. Особено когато става дума за епоха, която ми е слабост. А списъка на папите съм го прегледала доста обстойно, ама ти май не си прегледал кой кога е ''кралувал''.
Та с две думи, хайде да направим един преговор, да видим кой кога колко дебел е бил:

- Хенри VIII (1491-1547) - крал от 1509 г. По времето на сериала е около 20 годишен - имал е около трийсетина години ''кралуване'', за да надебелее. Айде ми кажи как Александър VI и Пий III са били папи когато той е бил крал???
- Франсоа I (1494-1547) - крал от 1515 г. - Няма как да се срещне с Хенри на равна нога през 1503, не мислиш ли???
- Карлос (1500-1558) - свещен римски император от 1519 г., no comment.
- Блъди Мери (1516 - 1558) - сгодена за Карлос 1522 г.
- срещата в Кале се състои на 7.06.1520 г.
- Франсоа - френски дофин (1518-1536) - сгоден за Мери на 2 годинки.
- Едуард Стафорд, херцог Бъкингам - екзекутиран за предателство 1521 г.

Не че пак става ясно за кой умиращ папа точно говорят в сериала - за Адриан VI или за Лъв X, но това със сигурност не е Александър VI!
!

+Quote Post
wishful
коментар Apr 18 2007, 10:14 AM
Коментар #25

-= Новак =-
*
Качени субтитри

lady.di, няма снизходителен тон. Беше опит за шега. За пореден път си останах неразбран... cool.gif Както и да е...
Абсолютно си права. Не погледнах, че "кралуването" на Хенри VІІІ започва през 1509 г., т.е. видях го преди няколко дни, но явно съм забравил. Иначе, не знам аз ли съм сънувал, но мисля, че в сериала споменават, че е починал папа Александър. От там дойде объркването ми. В крайна сметка, dvdboy е прав...

lady.di wub.gif

P.S. Никога не се отнасям снизходително към жени. Понякога ме мислят за женомразец, именно поради тази причина.

+Quote Post
lady.di
коментар Apr 18 2007, 10:58 AM
Коментар #26

Дърта вещица
Качени субтитри

Цитат(wishful @ Apr 18 2007, 10:14 AM) *
lady.di wub.gif

P.S. Никога не се отнасям снизходително към жени. Понякога ме мислят за женомразец, именно поради тази причина.

Съжалявам за резкия тон, не съм се засегнала всъщност, но от 3 дена го бистрим този въпрос и вече започна да ми омръзва.
Пък и нали знаеш - еманципация, сексизъм, ала-бала, ставаме чувствителни, като ни наричат сладурчета ( леле, доживях да кажа подобно нещо girl_drink3.gif )
А иначе - Александър казват, неизвестно защо...

dvdboy, явно очакванията ми са прекалено големи...

+Quote Post
wishful
коментар Apr 18 2007, 11:08 AM
Коментар #27

-= Новак =-
*
Качени субтитри

Хайде де, ще има и други събития по-нататък в сериала, по които да умуваме, да поспорим smiley.gif
Не се отказвай! Обещавам да продължа да бъда дразнител!!! haha.gif

+Quote Post
caravaggio
коментар Apr 18 2007, 07:14 PM
Коментар #28

-= Новак =-
*
Качени субтитри

Коментари: 23
Регистриран: 20-January 07
Град: Center of the universe
Потребител No.: 1 732

Ето обещаното за поредния, трети епизод.

Орденът на жартиерата (The Most Noble Order of the Garter) - английски рицарски орден, учреден от крал Едуард III като "общество, задруга и колегия на рицари" вероятно през 1348 (1344 - 1351). Съществуват различни легенди за произхода на ордена и неговия девиз Honi soit qui mal y pense (срам за онзи, който мисли лошо за това). Броят членове е много ограничен - монархът плюс още 25. Първоначално новите членове са били предлагани от самите рицари, но от 18-ти век те се избират от монарха. От 1813 г. е разрешено Орденът да включва и чуждестранни владетели. http://en.wikipedia.org/wiki/Order_of_the_Garter

Мери Роуз (Mary Rose) - английски боен кораб, построен в Портсмут (1509 - 1510) и наречен на Мери, сестрата на Хенри VIII и розата, символ на Тюдорите. Корабът измествал 500 тона и имал 78 оръдия (след "ъпгрейд" през 1536 г. съответно 700 и 91). Потъва на 19 юли 1545 в пристанище Портсмут по време на сражение с Франция. Част от корпуса е извадена през 1982 и се намира в музей. http://en.wikipedia.org/wiki/Mary_rose

Дезидерий Еразъм Ротердамски (Desiderius Erasmus Roterodamus 1466 - 1536) - холандски хуманист и теолог. Най-известното му произведение е "Възхвала на глупостта". Посещавал е Англия и наистина е бил близък приятел на Томас Мор и други значими английски философи. http://en.wikipedia.org/wiki/Erasmus

Томас Уайът (Sir Thomas Wyatt 1503 - 1542) - английски поет и посланик. Баща му Хенри е бил близък съветник на крал Хенри VII. В началото на 20-те години на XVI век Томас се влюбва в Ан Болейн, като й посвещава няколко стихотворения. След спор за Ан между него и Хенри VIII, кралят го изпраща на дипломатическа мисия в Италия. Няколко пъти е обвиняван в заговор и затварян в Тауър, но бива спасен от влиятелни приятели.
Уайът се смята за първият поет, въвел жанра на сонета в английската литература - първоначално с преводи на Петрарка, а по-късно и със собствени произведения. http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Wyatt_%28poet%29

Ето цялото стихотворение от филма:

The Appeal

And wilt thou leave me thus!
Say nay, say nay, for shame!
To save thee from the blame
Of all my grief and grame.
And wilt thou leave me thus?
Say nay! say nay!

And wilt thou leave me thus,
That hath loved thee so long
In wealth and woe among:
And is thy heart so strong
As for to leave me thus?
Say nay! say nay!

That hath given thee my heart
Never for to depart
Neither for pain nor smart:
Say nay! say nay!

And have no more pitye
Of him that loveth thee?
Alas, thy cruelty!
Say nay! say nay!

А за това е сигурно, че се говори за Ан Болейн, заради стиха "Noli me tangere, for Caesar's I am" (не ме докосвай, защото принадлежа на Цезар, т.е. на краля):

Whoso list to hunt, I know where is an hind

Whoso list to hunt, I know where is an hind,
But as for me, helas, I may no more.
The vain travail hath wearied me so sore,
I am of them that farthest cometh behind.
Yet may I by no means my wearied mind
Draw from the deer, but as she fleeth afore
Fainting I follow. I leave off therefore,
Sithens in a net I seek to hold the wind.
Who list her hunt, I put him out of doubt,
As well as I may spend his time in vain.
And graven with diamonds in letters plain
There is written, her fair neck round about:
Noli me tangere, for Caesar's I am,
And wild for to hold, though I seem tame.

Портата на предателите (Traitor's Gate) - построена от Едуард I с цел да се осигури достъп по вода до Тауър. С това име е известна от началото на XVII век. Известни личности, арестувани и преминали през нея са Ан Болейн, Катрин Хауърд, Томас Мор и Елизабет I. http://en.wikipedia.org/wiki/Traitor%27s_Gate

Монтесума II (Motecuhzoma Xocoyotzin 1466 -1520) - владетел на ацтекската империя в периода 1502 -1520 г. по време на испанската Конкиста.
Приемайки Кортес и испанските войници като гости в дома си, след няколко месеца той се оказва техен заложник. Скоро след той е убит при неясни обстоятества (според испанците от собствените си хора). Синовете му също биват убити и дъщеря му остава единствена негова наследница. Тя бива омъжена за няколко конкистадори, които претендират за наследството на баща й. http://en.wikipedia.org/wiki/Moctezuma_II

Надзорник на Кралското семейство (Comptroller of the Household) - древен пост в английското кралско семейство, втори по власт след главния камерхер. В днешно време има предимно представителни функции. http://en.wikipedia.org/wiki/Comptroller_of_the_Household

Мисля, че дадох доста неща, върху които да се поразсъждава. Нападайте!

King Henry the Eighth, to six wives he was wedded: one died, one survived, two divorced, two beheaded.

+Quote Post
sty
коментар Apr 18 2007, 09:42 PM
Коментар #29

Шило в торба
Икона на група
Качени субтитри

Група: Глобални модератори
Коментари: 3 729
Регистриран: 24-December 06
Град: В миманса
Потребител No.: 82

* и имал водоизместимост 500 тона * 3.gif
Превъзходна, мераклийска работа. Благодаря! Само заради коментарите ще почна да гледам сериала, сто процента ще си струва.

Всяка сутрин в четири ватманът Иванов седеше уютно сгушен в кабината,
гледаше в огледалото тичащата по леда жена и се чудеше - ще хване ли трамвая, няма ли да го хване...

+Quote Post
wishful
коментар Apr 18 2007, 09:43 PM
Коментар #30

-= Новак =-
*
Качени субтитри

Ох, не съм гледал серията още... smiley.gif

caravaggio, направо си безценна. Този път ни уби с информация. smiley.gif
Много, много благодаря!

02.gif

+Quote Post

4 страници V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic Thank You

- Олекотена версия Час: 14th October 2025 - 01:07 AM
Special for Translator's Heaven PHPTranslator's Converted By Translator's Heaven ©2006 InvisionCore
    Headoff Xen   Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!